Blog

Malta’nın Bütçe 2020 Hedeflerine Ulaşmasında Bilişim ve İletişim Teknolojilerinin (BİT) Oynayacağı Kritik Rol

22.10.2019 Mehmet Cura

Malta Hükümeti yayınlamış olduğu Bütçe 2020 planlarında, dört ana hedefe ulaşmak istiyor:

1. Adil Büyüme, yani gelirlerin adil bir şekilde dağıtılması ile gerçekleşecek bir büyüme;

2. Ekonomik istikrar, sadece belli başlı sektörlerde kısa süreli ve riskli bir büyüme yerine çeşitliliğe, inovasyona ve teknolojiye dayalı risk oranı düşürülmüş bir büyüme;

3. Mevzuatlara uyumu sağlayan otoritenin güçlendirilmesi;

4. Çevresel sürdürülebilirlik.

Malta, Silikon Vadisi gibi sadece teknoloji alanında yapılan çalışmalarla öne çıkan bir ülke değil. Hatta BİT’e kıyasla diğer birçok sektör hem büyüme oranına hem de Gayri Safi Millî Hasılaya (GSMH) daha büyük katkıda bulunuyor. Ancak her sektörün ve projenin gerçekleştirilebilmesinde ve gerçekleştirildikten sonra bu projelerin sürdürülebilirliğinde Bilişim ve İletişim Teknolojilerinin oynadığı rol göz önünde bulundurulursa, BİT’in Bütçe 2020’de oynayacağı kilit rol daha belirgin hale gelmiş oluyor.

2019 enflasyon oranı Avrupa Birliği geneliyle aynı olarak Malta’da %1.7 oranındaydı. Tüm göstergeler Malta’da enflasyonun 2020 yılında da %2 oranını geçmeyeceğini gösteriyor.

Malta ekonomisi 2013-2019 döneminde ortalama %7 oranında istikrarlı bir şekilde büyüdü. Ancak büyüme oranının 2019’da %4 olduğu göz önünde bulundurulursa büyüme trendinin devam etmesinin yanı sıra büyüme oranının istikrarlı olmadığı söylenebilir. Ancak, bu oran hala çok başarılı bir büyüme oranı olmakla beraber bu veriler endişelenmek için herhangi bir sebep oluşturmuyor.

Halihazırda, Malta Hükümeti Malta Enterprise vasıtasıyla teknoloji alanında yapılacak yatırımları teşvik ederken kurulan start-up’lara da büyük destek veriyor. Büyüme oranlarına katkısı açısından BİT 2019 yılının ilk yarısında %7 oranında bir büyüme sergileyerek GSMH büyümesine en çok katkı sağlayan sektörler arasında yedinci, en çok büyüme sağlayan sektörler içinde de beşinci sırada.

Ancak bu figürler BİT’in oynadığı rolü küçük görmemize sebep olmamalı. BİT hem bu sektörler büyüdükçe hem de bu sektörlerin büyümesinde oynadığı rol ile ekonomide kilit rol oynamakta.

Her sektör gerek şirket içi ve farklı kişilerle gerçekleştirilen iletişim yöntemleri gerekse de kullanılan makine ve teçhizatın kullanılabilmesi için sürekli olarak BİT sektöründeki birey ve şirketlere ihtiyaç duymakta. Öte yandan hükümetin ve özel şirketlerin birçok projeyi tamamlaması sonucunda ortaya çıkan ürün ve eserlerin bakım, onarım ve sürekli kullanılabilmesi için gerekli olan bütün işlemler teknolojinin farklı alanlarında uzman personelin ne zaman ihtiyaç duyulsa hazır bulunmasına bağlı. Diğer sektörlerdeki büyüme dolayısıyla BİT sektöründe de sürekli personel artışına ve bu sektörden kazanılan kârın artışına bağlı.

Öte yandan yukarıda bahsi geçen süreklilik konusu hususunda şu gerçeği de göz önünde bulundurmak lazım: diğer sektörlerdeki herhangi bir yavaşlama ya da gerileme BİT’de de etkisini gösterse dahi diğer sektörlerin üretimi sonucu ortaya çıkan ürünlerin devamlı kullanımını sağlamak için BİT personelinin hazırda bulunması gerekmektedir. Örneğin bir karayolu ya da bina projesi tamamlandıktan sonra inşaat sektöründe gerçekleşen bir gerileme ya da duraksama ortaya çıkmış olan karayolunun ve binanın düzenli bakım, onarım ve tadilata ihtiyaç duyduğu gerçeğini değiştirmemektedir. Gerek direkt gerekse bundan sorumlu olan şirketlerin ihtiyaç duyması sebebiyle BİT personeline ve BİT sektörüne sürekli olarak ihtiyaç duyulmaktadır.

Malta hükümeti bu gerçekliğin farkında olarak Smart City projesine sürekli olarak yatırım yapmakta ve Malta Enterprise aracılığıyla teknoloji alanına yapılan yatırımları desteklemektedir. Öte yandan çevresel devamlılıkta atılan her yeni adım elektrikli araçların kullanımını arttırma hedefinde olduğu gibi BİT sektörüne kurulum ve devamlılık için ihtiyaç duyulmasına sebep olmaktadır.

Malta Hükümetinin mevzuatlara uyum konusunda alacağı tedbirlerin birçoğu takip amaçlı teknolojinin daha sık kullanılması neticesinde BİT sektörünü de direkt etkileyecek ve hedeflerin yerine getirilmesi için BİT sektöründe bulunun IT personeline ve özel şirketlere ihtiyaç duyacaktır.

Malta Hükümeti, Bütçe 2020 projesiyle yukarıda bahsi geçen hedeflerin yanı sıra emeklilere ve çalışanlara uygulanacak sosyal güvence tedbirleri gibi birçok farklı konuyu ele almaktadır. Ancak atılacak her adım, o ya da bu şekilde BİT sektörünün yardımına ihtiyaç duymakla beraber gerçekleştirildikten sonra devam edebilmesi için de BİT sektörünün katkısına ihtiyaç duyacaktır.

Bütçe 2020 halihazırda büyüme, dış borç ya da işsizlik konularında ciddi bir sorun yaşamayan Malta’nın geleceğe dair planlarını gerçekleştirebilmek için önümüzdeki yıl atacağı adımları gösteren bir proje. Hedefler geleceğe yönelik olduğu için ise Bilişim ve İletişim Teknolojileri sektörü GSMH’ya olan katkısı, sağladığı iş imkanları gerek bahsi geçen adımların atılması gerekse de atıldıktan sonra devam ettirilebilmesinde oynadığı rol sebebiyle Bütçe 2020 projesinin genelinde kilit bir rol oynamaktadır.