Blog

Avrupa'nın En Avantajlı Gemi Sicili - Malta

Malta'da yerleşik Hukuk ve Danışmanlık şirketi Harmancı & Partners, Türkiye'nin önde gelen denizcilik şirketlerinin temsilciliğini alarak denizcilik sektörüne geçtiğimiz sene itibariyle giriş yaptı. Biz de bu vesile ile Malta’nın denizcilik sektörünü ele alan bir yazı dizisi hazırladık. Keyifle okumanız dileğiyle.

Malta, Güney Avrupa, Kuzey Afrika ve Orta Doğu kavşağındaki stratejik konumu ile, tarih boyunca denizcilik alanında Akdeniz’in kalbi olarak atmaya devam etmekte. Hal böyle olunca, döneminin süper güçlerinin dikkatini çekmesi de kaçınılmaz olmuş, bağımsızlığını kazanana kadar da Akdeniz’in denizcilik üssü olarak bir çok ülkeye hizmet etmiştir.

Tarihler 1500'lu yılların başını gösterirken St. John (Daha sonra Malta Şövalyeleri olarak da bilinir.) tarafından yönetilen Malta, denizcilikteki konumunu bir tersane inşa ederek güçlendirir. Haziran 1798'de, Napoleon Bonaparte, Mısır'a doğru yola çıkarken, Malta'nın denizdeki önemini gözden kaçırmaz ve Malta’yı şövalyelerin elinden alır. Bu süreçte Malta'nın bir deniz havzası olarak önemini iyi bilen İngilizlerinde, adayı Fransız idaresinden devralmasıyla, adanın denizcilik faaliyetleri İngilizlerin himayesinde daha da gelişip, modernize edilmiş olur.

Malta, 21 Eylül 1964'te bağımsızlığını kazanması ile birlikte, ada ekonomisinden piyasa ekonomisine geçiş yapıp tarih boyunca denizcilik alanında edinmiş olduğu tecrübeleri ve mükemmel konumunu bu kez uluslararası denizciliği geliştirmek üzere bir potada eritir. Sonuç olarak, 2017 itibarı ile Avrupa’nın en büyük; Dünyanın ise ilk 6. büyük gemi sicil kaydına sahip olan Malta, denizcilik alanındaki liderliğini korumaktadır.

MALTA BAYRAĞI SAHİBİ OLMANIN AVANTAJLARI:

1. Malta Gemi Sicili bünyesindeki her türlü gemi ve aracın, Malta’da kurulmuş olan tüzel kişiler; herhangi bir milletten bağımsız olarak kurulmuş olan Kuruluşlar veya Avrupa Birliği vatandaşları adına tescil edilebilir olması,

2. Saygın ve uluslararası alanda kabul görmüş gemi kaydı, (Malta, Paris MoU ve Tokyo MoU'nun Beyaz Listesinde olmakla birlikte Paris MoU'nun Düşük Riskli Gemi Listesinde de yer almaktadır.)

3. 7/24 hizmet imkanı,

4. Malta’nın uzun bir denizcilik geleneğine sahip olması ile birlikte, Avrupa bayrağına sahip olan ülkeler arasında yer alması,

5. Kaptan, tayfa ve süvarilerin vatandaşlıkları ile ilgili herhangi bir sınırlama bulunmaması,

6. Diğer limanlarda Malta gemilerine karşı uygulanan herhangi bir ticaret kısıtlamasının bulunmaması,

7. Denizcilik alanında şeffaf ve açık bir mevzuat; herhangi bir gizli masraf ve/veya muayene ücreti alınmaması,

8. Avrupa’nın en büyük, Dünya’nın ise 6. büyük gemi sicil kaydına sahip olması,

9. İş dünyasını ve denizcilik endüstrisini destekleyen açık, stratejik bir siyasi vizyon,

10. Saygın ve tecrübeli hukuki ve kurumsal hizmetler de dahil olmak üzere, bir dizi denizcilik hizmetinin mevcudiyeti,

11. 1.000 net ton ve üzerindeki Malta gemilerinin nakliye faaliyetleri sebebi ile elde etmiş oldukları gelir üzerinden alınması öngörülen Malta gelir vergisinden muafiyet imkanı,

12. 1.000 net ton ve üzeri bir Malta gemisinin satışı veya devrine bağlı olarak doğan vergilerden muafiyet imkanı,

13. Malta şirketlerinde hisse dağıtımı veya devri sebebi ile doğacak olan vergilerden muafiyet,

14. 1.000 net tonun altındaki Malta gemilerine ilişkin olarak belirli koşullara tabi olmak üzere gelir vergisi ve bağıştan muafiyet ve

15. Uygun katılım ve tescil masrafları ile Malta Bayrağı, Avrupa’nın ve Dünya’nın önde gelen, avantajlı bayraklarının başında geliyor.

Malta bayrağı altında gemi tescili, deniz ticaret ve deniz hukuku alanlarında daha fazla bilgi almak için bizimle her zaman iletişime geçebilirsiniz.