Blog

Ankara Anlaşması ile Malta'da Kendi İşinizin Sahibi Olun

Ankara Anlaşması denilince akla ilk gelen ülke İngiltere olmasına rağmen, 2004 yılından beri AB üyesi olan Malta’da, Türk vatandaşlarına kendi işlerinin sahibi olma fırsatı tanıyor. Prosedür, Ankara Anlaşması’nın İngiltere’de uygulamasından farklı olup hali hazırda aralıksız en az 3 yıl Malta’da çalışmakta olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için uygundur.

Türk vatandaşlarının Avrupa Topluluğu ülkelerinde kendi işlerini kurarak işveren olarak çalışmalarına veya işçi statüsünde istihdamına izin veren düzenlemenin hukuki kaynağı Türkiye ile Avrupa Ekonomi Topluluğu arasında 12 Eylül 1963 yılında imzalanan Ankara Anlaşması (Bir diğer adı ile Turkish European Community Association Agreement ECAA / Business Category) ile 1970 yılında imzalanan Katma Protokolü’nün 41. maddesi oluşturmaktadır.

Malta 2004 yılında Avrupa Birliği’ne üye olunca Ankara Anlaşması ve taraf ülkelerin birbirlerinin vatandaşlarının kendi işlerini kurma ve hizmet servisi vermesini kısıtlayıcı herhangi bir engel getirmeyeceğini taahhüt eden Katma Protokolü’nü de otomatik olarak kabul etmiş sayıldı.

Peki Türk vatandaşlarının Ankara Anlaşması ve Katma Protokolü’nün 41. maddesi üzerinden Malta’da oturum ve çalışma izni alabilmeleri için başvuru şartları nelerdir?

1. En az 3 yıl aralıksız ETC Belgesi (Malta çalışma izni) sahibi olmak. Başvurucu en az 3 yıldır Malta’da çalışıyor ise bu süre zarfında istihdam edildiği sektör ve iş kolunda Ankara Anlaşması’na başvurabilir. Aralıksız en az 4 sene Malta’da çalışmakta olan Türkiye Cumhuriyeri vatandaşları ise herhangi bir sektör sınırlaması olmaksızın Ankara Anlaşması’nın Türk vatandaşlarına sağladığı avantajlardan yararlanabilir.

2. Single Permit veya KEİ gibi oturum ve çalışma izni programlarının aksine herhangi bir diploma denkliği almanız veya referans mektubu sunmanız gerekmez.

3. Asgari sermaye şartı yoktur. Normalde Malta’ya iş kurma amacı ile gelen ve AB vatandaşı olmayan kişilerin, pay sahibi oldukları şirket üzerinden oturum ve çalışma izni alabilmeleri için talep edilen minimum 500,000 Euro ana sermaye veya demirbaş bulundurma şartı (En az 3 yıl boyunca şirket bünyesinde tutulması gerekir.) Ankara Anlaşması bünyesinde yapılan başvurularda uygulanmaz.

4. Ankara Anlaşması’na istinaden verilen Malta oturma ve çalışma izni 1 yıllık olup iznin doluş tarihine 3 ay kala yenileme başvurusu yapılabilir. Bu kapsamda elde edilen oturum izni diğer şartları taşıması halinde uzun süreli oturuma dönüştürülebilir.

5. Ankara Anlaşması kapsamında yapılan başvurularda sadece işveren olmanız gerekmez. İşçi statüsünde de başvurunuzu gerçekleştirmeniz mümkündür.

6. Başvuru kapsamında Malta makamlarına ödenecek başvuru harcı 280.50 Euro olup söz konusu harcın 150 Euro’su başvuru sırasında; 80.50 Euro’lük kısmı ise başvurunun onaylanmasını takiben ödenir.

Başvuru şartlarını taşıyan Türk vatandalarının tüm evrakların eksiksiz hazırlanmış olması halinde başvuru 15 gün içinde sonuçlanır.

Ankara Anlaşması ve Katma Protokolü’nün Malta’daki uygulaması kapsamında daha fazla bilgi almak için bizimle her zaman iletişime geçebilirsiniz.