Blog

Kripto Para Borsaları Neden Malta’yı Tercih Ediyor?

Kripto para borsasının dev isimleri Binance ve Tron Foundation’in merkezlerini ve OKEx Technology Company Limited’in operasyonlarını Malta’ya taşıması neticesinde, akıllara gelen tek bir soru var. Neden Malta?

Malta, 1 Mayıs 2004 tarihinden beri Avrupa Birliği’nin Afrika’ya açılan son kara parçası ve en küçük ülkesi olmakla birlikte, fintech, I- gaming ve son olarak blockchain teknolojisinde yaptığı devrim niteliğindeki adımlar ile adından oldukça söz ettirmekte. Yaklaşık 10 yıl önce I-gaming sektörüne yapılan büyük teşviklerle fintech alanında Avrupa’nın lider ülkelerinden biri haline gelen Malta, blockchain teknolojisini de yakından takip ederek hedeflerini blockchain adası olmak yönünde genişletti. Bu anlamda, blockchain laboratuvarları kurarak her gün hızla gelişen bu teknolojiye yön vermekte ve DLT hizmet sağlayıcıları ve yatırımcılara destek olmaktadır.

Bitcoin’in altında yatan teknoloji olan blockchain ile kripto paraların önemini çok önceden anlayan Malta, gerek ICO yatırımcılarına gerekse kripto para borsalarına ev sahipliği yaparak Akdeniz’in ortasında bir fintech merkezi haline gelmiştir. Başta Başbakan Josph Muscat’ın önderliğinde olmak üzere, hükümet tarafından blockchain teknolojisine teknik ve hukuki anlamda alt yapı oluşturulmuş; kripto paraların risklerini tespit ederek bunları yok saymak yerine; lisanslama prosedürleri ile yatırımcı ve müşterilerine şeffaf, açık bir hukuki güven ortamı yaratılmış ve bu alanda birçok ilke daha imza atılmıştır.

DLT ekosistemini yasal, finansal ve teknik açıdan ele alan dünyadaki ilk yargı yetkisine sahip ülke olan Malta, bu alanda dünya genelinde varolan büyük bir hukuki boşluk sebebi ile doğan problemlere de etkili çözümler üretmiştir. Birçok ülkede kripto paraların muhasebesinin nasıl tutulacağı, DLT varlıklarının nasıl sınıflandırılacağı, hangi denetim mekanizmasına tabi olacağı ve kripto paralarla ilgili en büyük problemlerden biri olan bankacılık sistemleri tartışılırken; Malta ürettiği çözüm yollarını yatırımcılarıyla interaktif bir şekilde hayata geçirmeye başlamıştır. Bunun somut sonuçlarını ise OKEx’in operasyonlarını Malta’ya taşımasından sadece birkaç ay sonra, Malta Menkul Kıymetler Borsası’nın ortaklığıyla menkul kıymet tokenlarını (security token) yayınlaması ve yine Malta’da kurulmuş olan Palladium’un dünyanın ilk dönüştürülebilir ICO’sunu (ICCO) basması ile görmüş olduk. Bununla birlikte, 2019’un ilk çeyreğinde bankacılık lisansı çıkması beklenen Binance ve diğer kripto yatırımcılarının iş birliği ile kurulacak olan Founders Bank, Malta lisanslı ve Avrupa Merkez Bankası tarafından onaylı dünyanın ilk kripto para bankası olma özelliğini taşıyacaktır.

Malta’da yerleşik Türk avukat ve danışman kadrosu ile ilk ve tek Hukuki Danışmanlık ve Mali Müşavirlik ofisi olan Harmancı & Partners avukatlarından Av. Ceren Manteca Selles, Malta devletinin inovasyon alanında faaliyet gösteren ve DLT ekosisteminin bir parçası olan yatırımcılara, Malta Enterprise vasıtası ile bir çok teşvik, %5’e varan kurumlar vergisi oranı ile avantajlı vergi modelleri ve AB güvencesinde bir hukuki alt yapı sunduğunu belirtti. Tüm bu teşvik ve yatırım fırsatlarının yanında devlet kurumlarına erişimin kolaylığı da göz önüne alındığında Malta’nın, blockchain adası unvanını layıkıyla taşıdığını söyleyebiliriz.

Blockchain ve kripto para teknolojilerini yakınen takip edenler için 3-5 Ekim 2018 tarihleri arasında düzenlenecek ve bu sektörün lider isimlerine ev sahipliği yapacak olan Malta Delta Zirvesi, yılın kaçırılmaması gereken organizasyonlarından biri olacaktır.