Blog

I Belong Programı ve Malta'da Daimi Oturum

06.07.2020 Pelin Üner

Malta, çok eski zamanlardan beri birbirinden farklı ırk ve kültürden birçok insana ev sahipliği yapmış olmasına rağmen, göçmenlerin yerel toplumla bütünleşmesine ilişkin aynı derecede köklü bir tarihi yoktur.

Özellikle son yıllarda, ülkenin olumlu ekonomik performansının büyük bir kısmının göçmen işçilerin varlığından kaynaklandığını rahatlıkla söyleyebiliriz; fakat Malta’da yaşayan ve çalışan birçok yabancının Malta ekonomisine entegre olmasına rağmen, Malta toplumu ile entegrasyonundan da aynı düzeyde bahsedebilir miyiz?

Bu durumun farkında olan hükümetler zaman içinde çeşitli çalışmalar gerçekleştirmiş ve 2017 yılının sonlarına doğru yürürlüğe giren Entegrasyon Stratejisinin bir parçası olarak, “I Belong” programını duyurmuştur. Bu çalışma, bireysel vatandaşlar, devlet kurumları, sivil toplum kuruluşları, akademik kurumlar ve uluslararası kuruluşların görüş ve önerilerini bir araya getirmiş ve Malta için bir göçmen entegrasyonu planı oluşturmayı amaçlamıştır.

İlk kayıtlarını 2018 yılında almaya başlayan ve tam anlamıyla 2019'da hayata geçirilen program, Malta’da yaşayan yabancı vatandaşların yerel halk ve kültürle bütünleşmesine yardımcı olmak için tasarlanmış bir dizi akredite kurs içermektedir. Programın nihai hedefi göçmenlerin Malta toplumunu daha iyi anlamalarını sağlayarak kendilerini yaşadıkları yere ait hissetmelerine yardımcı olmak.

Malta’da oturum hakkı bulunan AB ve üçüncü ülke vatandaşı (Third Country National) olan göçmenler ve mülteci veya insanı statüye sahip olan herkes bu programa başvurabiliyor. Programın başarıyla tamamlanmasının ardından ise adaylar sertifika almaya hak kazanıyorlar. Malta’da, oturum ve/veya çalışma izni ile en az beş yıl boyunca yaşamış olan göçmenler, bu sertifikanın kazanılması ve Identity Malta tarafından koşulan şartların sağlanması ile beraber en nihayetinde daimi oturum için başvurabiliyorlar. “I Belong” programının sonunda hak edilen sertifikanın geçerlilik süresi beş yıldır; böylece Malta’da 5 yıldan az yaşamış bir kimse kurslara oturumunun herhangi bir yılında başlayabilir ve sertifikasını aldıktan sonra beş yıl boyunca elinde tutabilir. Aile bireyleri ise, sertifikasını alarak daimi oturum hakkını kazanmış ana başvurucu (sponsor) üzerinden bu programa dahil olamıyor; daimi oturuma başvurabilmek için her aile bireyinin muhakkak bu kurslara katılarak sertifika elde etmiş olması gerekiyor.

Kayıt olduktan sonra, kurslara %80 oranında katılımın zorunlu olduğu “I Belong” programı iki aşamaya ayrılmış. İlk aşama, toplamda 60 saat kurs içerirken ikinci aşama toplamda 170 saat kurs ile daha uzun bir döneme yayılıyor: 1. aşamada katılımcılar Maltaca (20 saat) ve İngilizce (20 saat) dil kurslarını ve temel bir toplumsal yönelim kursunu (20 saat) takip ediyorlar. 2. aşamada ise, yasalara, demokratik değerlere ve daha fazla kültürel yönelime odaklanılırken (120 saat), daha ileri düzey bir Maltaca dil eğitimi (50 saat) veriliyor. Ayrıca, İngilizce dil yeterliliğini kanıtlayarak ilk aşamada sunulan İngilizce derslerinden muaf olmak da mümkün. Kurslar, her iki aşamanın sonunda da sınava tabi ve sertifika almaya hak kazanmak için bu sınavlarda belli oranlarda başarı elde etmek zorunlu.

“I Belong” entegrasyon programında kurslar Malta Üniversitesi ve MCAST tarafından yürütülüyor. Birinci aşama kursları Malta'nın Mosta ve Paola şehirlerindeki MCAST yerleşkelerinde, ikinci aşama kursları ise Malta Üniversitesi tarafından Msida'daki Junior College okulunda gerçekleşiyor ve kurslar bireysel katılımcıların özel ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde uyarlanıyor. Peki bu ne demek? Entegrasyon Birimi yetkilileri bunu şöyle açıklıyor: kursların herkese hitap edebilir olması ve kaynaştırmayı amaçlaması, insanların herhangi bir demografisine özgü olmayacağı, bunun yanı sıra herkesin programa düzgün bir şekilde erişiminin sağlanması.

Entegrasyon eşittir Aidiyet mottosu ile hareket eden “I Belong” programı, Malta’da yerel düzeyde artan çeşitliliğin bir sonucu olarak kendini gösteren entegrasyon gereksinimlerine hem bireyler hem de topluluklar bazında bir eylem planı aracılığıyla karşılık vermeyi amaçlıyor.