Blog

Medikal Kenevir Malta’da Artık Yasal

27.10.2021 İlayda Yücetürk

Medikal Kenevir (Medical cannabis)

Kenevir, insanlık tarihi boyunca yetiştirilen ve medikal amaçla kullanılan önemli bitkilerden biridir. Günümüzde ise kanser, AIDS, HIV, epilepsi, nörolojik ve psikiyatrik bozukluklar gibi hastalık semptomlarını ve diğer koşulları tedavi etmek için kullanılmaya başlanmıştır.

1996 yılında, Kaliforniya (ABD), hekim gözetiminde kenevirin tıbbi olarak yasal erişimine ve kullanımına izin veren ilk eyalet olmuştur. Günümüzde ABD, yasal düzenlemelerle 32 eyalette medikal kenevir kullanımına izin verirken, Kanada ve pek çok Avrupa ülkesinde de “medikal kenevir” yasal statü elde etmiştir. 2018 yılında ise bu ülkelerin arasına Malta da katılarak “medikal kenevir” çalışmalarına başlamıştır.

Medikal Kenevir Malta’da Artık Yasal

“Medikal ve Araştırma Amaçlı Kenevir Üretimi Yasası” ile tıbbi ve araştırma amaçlı yerel kenevir üretimi Mart 2018 itibariyle Malta’da, tamamen yasallaştı. Yasaya göre, Malta'daki kuruluşların tıp ve araştırma amacıyla medikal kenevir üretmelerine, işlemelerine, ithal etmelerine ve yetiştirmelerine izin verilmektedir.

Bu yasa, hangi kuruluşların medikal keneviri yerel olarak yetiştirmeye ve dağıtmaya uygun olduğunu düzenleyen, ilgilenen tarafların medikal kenevir dağıtabilmek için geçmeleri gereken süreçler ile lisanslı tıp pratisyenlerin hastalarına medikal kenevir reçete etme şekillerini açıklayan kapsamlı bir yasadır.

Malta’da Üretilecek Yerel Kenevir Lisansı Nasıl alınmaktadır?

Söz konusu lisansın alınabilmesi için, başvuru sahibinin Malta Devleti yabancı yatırım ajansı olan Malta Enterprise’a başvuruda bulunarak bir niyet mektubu (LOI) alması gerekmektedir. Bu başvuru, öncelikle kapsamlı bir durum tespit süreci ve ilgili başvuru formlarıyla birlikte bir iş planının sunulmasından oluşmaktadır. Başvuru olumlu sonuçlanırsa Malta Enterprise niyet mektubunu (LOI) yayınlamakta, LOI yayınlandıktan sonra, başvuru sahibi Malta İlaç Kurumu'na çevrimiçi bir form göndererek, GMP sertifikasyon ve lisans sürecini başlatmaktadır.

Neden Malta'da Medikal Kenevir yatırımı yapmalısınız?

Medikal kenevir, Malta'nın yatırım çekmesi, istihdam yaratma ve vergilendirme yoluyla ekonomisini güçlendirmesi için bir fırsat olarak görülmektedir. Bu sektördeki en dikkate değer kuruluşlardan bazıları MGC Pharma, Columbia Care, Alvit Les Pharma, Aurora, Wayland, Affinity, Aphria, MPXI Malta, Bortex Group, Panaxia, Supreme ve Nuuvera veya ASG Pharma'dır.

Malta'nın yükselen ekonomisi ve verimli kurumsal sistemleri, işletmeler için birçok fırsat sunmaktadır. Düzenlenmiş medikal kenevir yasaları ile ülkede bir şirket kurma planınız daha da gelişebilir. Avrupa Birliği'nin en hızlı büyüyen ekonomisinde iş kurmak sadece karlı olmakla kalmaz, aynı zamanda dünyanın en büyük ekonomik bölgesi olan Avrupa Birliği'ne (AB) gelişmiş erişilebilirlik ve AB içinde sermaye ve gelir hareketlerinde tam özgürlük sağlar. Malta'nın istikrarlı bir ekonomik ortamı ve rekabetçi bir mali rejimi vardır. Bu faktörler, dünyanın her yerinden yatırımcıları etkilemeye ve çekmeye devam etmektedir.

Eğer siz de Malta’daki medikal kenevir yatırımı hakkında daha fazla bilgi almak istiyorsanız, süreçle ilgili tüm hukuki sorularınızı Harmancı & Partners ile iletişime geçerek deneyimli avukat ekibimize iletebilirsiniz. hello@harmancipartners.com