Blog

Malta Film Endüstrisi

29.09.2021 İlayda Yücetürk

Film endüstrisi 1925 yilindan beri Malta için önemli bir ekonomik kaynak olmaya devam etmiştir. Yerli ve yabancı yapımlar günümüzde beyaz perde ile sınırlı kalmamış: sinema filmleri, televizyon dizileri, animasyon yapımları, belgeseller, reklam kampanyaları, transmedya ve çapraz medya yapımlarını da kapsar hale gelmiştir. Malta’nın ev sahipliği yaptığı, Temel Reis (Popeye), Gladyatör (Gladiator), Monte Cristo Kontu (The Count of Monte Cristo), Truva (Troy), Büyük İskender (Alexander), Münih (Munich), Da Vinci’nin Şifresi ( The Da Vinci Code) gibi dünyaca ünlü filmlerden bazılarıdır. Yine dünyaca izlenen Taht Oyunları’ nın da (Game Of Thrones) pek çok sahnesi Malta’da çekilmiştir.

Film yapım şirketleri neden Malta’yı tercih ediyor?

Çok yönlü konumu, yıl boyu doğal güneş ışığı alması, şehir ve köylerinin, kalelerinin, kulelerin, çiftliklerin çok çeşitli mimarisi ve doğal güzelliği ile eşsiz bir manzara sunması, deniz kenarı konumu, tarihi yapıları, film servis tesisleri ve altyapısı, İngilizce konuşan film profesyonelleri ve hükümet tarafından sunulan mali teşviklerle ilgi çeken Malta, birçok film yapımcısının ilk tercihi haline geldi. Malta hükümeti ayrıca, film yapımlarında Malta’ya yer veren, resme daha fazla dahil etmeye hevesli senaristlere daha fazla mali teşviklerde bulunmaktadır. Ek olarak Avrupa’nın en büyük set havuzuna sahip olan Malta, şu altı ve deniz temalı filmlerin çekilmesinde oldukça önemli bir destinasyon haline gelmiştir.

Malta Hükümeti’nin sunduğu teşvikler nelerdir?

Peşin Para İadesi (Cash Rebate)
Malta Hükümeti film yapımcıları için finansal yardımları çok daha cezbedici hale getirerek film sektörünün önde gelen isimlerini Malta’ya taşımaya çalışmaktadır. Yapımların tabi tutulacağı kültürel testin başarıyla sonuçlanması, yapımın masraflarının %40’ina kadar olan kısminin peşin para iadesi avantajlarından yararlanması anlamına geliyor. Bunun için televizyon filmi, televizyon dizisi veya mini dizi, animasyon, yaratıcı belgesel, transmedya ve çapraz medya prodüksiyonlarının tamamı veya bir kısmının Malta'da üretilmesi koşulu getirilmiştir.

Konaklama masrafları, ulaşım ekipmanı kiralama, yer ücretleri, yemek hizmetleri, ofis kiralama, bilgisayar ekipmanı, sahne donanımı, mülk, hayvanlar, ekipman, araçlar ve tekne gibi masraflar peşin para iadesi avantajı kapsamına girebilecek harcamalardandır.

Ortak Yapım Anlaşmaları
Malta, Eylül 2001'den bu yana Avrupa Sinematografik Ortak Yapım Sözleşmesi'nin bir üyesidir. Bu Sözleşmenin amacı, yaratmayı ve ifade özgürlüğünü korumak ve çeşitli kültürlerin kültürel çeşitliliğini savunmak için Avrupa çok taraflı sinematografik ortak yapımının gelişimini teşvik etmektir.

Ortak Yapım Fonu
Malta ve yabancı şirketler arasındaki iş birliğini teşvik etmek için, Malta Ortak Üretim Fonu kapsamında yıllık 1 milyon avro tutarında bir bütçe kullanıma sunuldu. Verilecek mali katkının miktarı, mevcut bütçe kaynaklarının sınırları dahilinde ve önerilen her bir eylemin maliyeti ve niteliğine göre belirlenecektir.

Vergi Kredileri
Görsel-işitsel yapımlar için yatırım yardımı alabilmek Malta Enterprise üzerinden mümkündür. Bu yardımı almaya uygun olan şirketlere, yapmış oldukları yatırım projesiyle alakalı olarak vergi kredisi formunda verilir. Vergi kredileri, sermaye yatırımın değerinin veya yatırım projesi ile meydana gelen yeni işleri kapsayan 24 aylık ücret değerinin yüzdesi olarak hesaplanır. Buna ek olarak %18 KDV, tüm mal ve hizmetlerdeki üretimlere tamamen iade edilebilir.

Eğer siz de Malta’da mevcut teşvikler hakkında daha fazla tavsiye ve destek istiyorsanız süreçle ile ilgili tüm sorularınızı bizimle iletişime geçerek avukat ekibimize iletebilirsiniz. hello@harmanciparts.com