Blog

Malta'nın Avantajlı Yatırım Sektörleri Nelerdir?

03.07.2017 Pelin Üner

Sanayileşmiş yapısı ve hizmete dayalı ekonomisi ile Malta, 1 Mayıs 2004’de Avrupa Birliği’ne katılmış, 1 Ocak 2008'de ise resmi olarak Euro’yu para birimi olarak kabul etmiştir. Her yıl 1.5 milyonun üzerinde turistin ziyaret ettigi Malta, Uluslararası Para Fonu tarafından gelişmiş bir ekonomi olarak sınıflandırılırken, Dünya Bankası tarafından yüksek gelirli bir ülke ve Dünya Ekonomik Forumu tarafından da inovasyon odaklı bir ekonomi olarak görülüyor.

Malta, ekonomisinin güçlü yönlerini, Akdeniz'in ortasında Avrupa, Kuzey Afrika ve Orta Doğu kavşağında yer alan stratejik konumundan, tamamen gelişmiş açık pazar ekonomisinden, çok dilli (multi-lingual) nüfusundan ve üretken işgücünden alır.

Ekonominin dayandığı ve Malta Enterprise tarafından desteklenen temel sektörleri kategorileriyle incelemek gerekirse;

İLERİ DÜZEY İMALAT

1950’lere uzanan köklü Malta ekonomisinin temel dayanağı olan bu sektör, ürün ve süreçler bazında yapılan inovasyonlar sayesinde sürekli canlı ve rekabetçi kalmaktadır. Adanın değişen koşullarına uyum yeteneği acısından imalat sektörü mükemmel bir örnektir diyebiliriz.

Ülke ilk kez 1950'lerde sanayileştiğinde, Malta, düşük maliyetli ve yoğun işgücüne dayali bir yerdi. Günümüzde ise bu sektör, gelişerek vasıflı bir işgücü gerektiren ve katma değeri yüksek operasyonlara odaklanılan bir noktaya gelmiştir. Bu yerel operasyonlarda müşterilerin ihtiyaçlarına olan uyum ve esnekliğin yani sıra ürünlerin yüksek kalitesi de Malta’nın sektörde rekabetçi bir oyuncu olmasını sağlamıştır. Imalat sektörü genel hatlarıyla otomotiv bileşenleri, tıbbi cihazlar, eczacılık ve elektronik parca üretimleri ile AR-GE konsepti kapsamında çeşitlilik göstermektedir.

Playmobil, Trelleborg Malta, Toly Products, Cardinal Health, MCL Components

HAVACILIK

Bakım, onarım ve revizyon (MRO) sektöründeki bir dizi operatörün yanı sıra havacılık yazılımı, insansız hava aracı/drone geliştirme, uçuş eğitimi ve mühendislik alanlarında çalışan ve havacılık sanayisi için arka ofis desteği veren birçok şirketin bulunduğu bu sektör, Malta’da son on yılda hızla büyümüştür. Malta Enterprise’ın yakın zamanda, Malta Uluslararası Havalimanı'nda MRO tesislerine ev sahipliği için tasarladığı projesi olan Safi Aviation Park / Safi Havacılık Parkı’nın gelişmesiyle bu alan daha da güçlenmiştir. Merkezi konumu ve iyi eğitimli işgücü, Malta'yı sahadaki potansiyel yatırımlar için oldukça uygun kılar.

SR Technics, Lufthansa Technick

EĞİTİM

Malta’da eğitim sektörü güçlü bir kuruma dayalı olması ve azımsanmayacak bir büyüme potansiyeli göstermesiyle dikkat çeker. Malta, ülkenin resmi dili de olan İngilizce'yi öğrenmek için önemli lokasyonlardan biridir. Çeşitli bölümler sunan bir dizi uluslararası üniversitenin yani sıra, birçoğu petrol ve gaz sektörüne eğitim veren uzman kadrolu şirketleri de unutmamak gerekir.

Öğrenim ve çalışmalarına İngilizce devam etmek isteyen Avrupalı öğrencilere ek olarak, Kuzey Afrika ve Ortadoğu’dan da çok sayıda öğrenciye ev sahipliği yapan Malta, üniversite eğitimi icin ideal bir yer olarak belirlenebilir. Aynı zamanda, çevre bölgelerden bu pazara girmek isteyen kuruluşlar için de önemli fayda sağlayabilecek bir fırsattır. Malta devleti, havacılık, deniz ticareti gibi spesifik ve niş alanlarda kurulacak akademileri desteklemektedir.

MCAST, Barts and The London Medical School (Malta), Faculty of ICT -University of Malta, Institute of Digital Games -University of Malta, iGaming Academy

SAĞLIK HİZMETLERİ

Birinci Dünya Savaşı sırasında Şövalye Hastanelerinin 16. yüzyıldan 18. yüzyıla kadar zenginleştirdiği ve "Akdeniz'in hemşiresi" olarak ün kazanmış bir tarihe sahip olan Malta, sağlam bir temele dayanan ve yıllar içinde gelişmeye devam eden bir sağlık deneyimi sunmaktadır. Nitekim bugün Malta, genel sağlık performansı açısından dünya sıralamasında beşinci olarak yer almaktadır. Malta gibi istikrarlı bir konumdan verilen sağlık hizmetleri, bu hizmet sağlayıcılarının yatırım ve genişleme stratejileri için yine başta Kuzey Afrika ve Orta Doğu pazarları olmak üzere diğer ülkeler için de cazip hale gelir. Bu konudaki yatırımlar son yıllarda artan bir ivme kazanmış ve kısa sürede ekonomiye önemli derecede katkıda bulunmaya başlamıştır.

BİLİŞİM & İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ (BİT) VE PAYLAŞIMLI HİZMETLER

Güçlü BİT altyapısı ve dünyanın geri kalanına olan bağlantılarıyla bu sektör, Malta’da hiçbir şekilde sınırlandırılmamıştır. Yazılım geliştirme, çevrimiçi teknik destek hizmetleri gibi global bir müşteri tabanı için geniş yelpazede bir faaliyet alanı bulmak mümkün. Ülkedeki eğitim kurumları da, giderek büyüyen bu sektördeki boşlukları doldurmak ve nitelikli personel ihtiyacını karşılamak adına gelişim göstermektedir. Eğitim kurumlarıyla olan bu işbirliği, Malta'da faaliyet gösteren girişimciler için en çok fayda sağlayan özelliklerden biridir.

KPMG Crimsonwing

YAŞAM BİLİMLERİ

Bu sektör, Malta ekonomisinde geniş bir yelpazede yer almaktadır. İlaç ve tıbbi cihazların üretiminin ve sağlık endüstrisi için yazılım geliştirilmesinin yanı sıra sağlık turizminde de birçok hizmet sunulmaktadır. Bütün bunlar, ülkenin kendi işgücü ve dış pazarlarla olan etkili bağlantıları aracılığıyla gelişmiştir.

Malta Enterprise bu alanı daha da geliştirmek için Malta Yaşam Bilimleri Parkı’nı (Malta Life Sciences Park) kimya, biyoloji ve dijital görüntüleme sektörleri için en son teknolojiye sahip tesisler içerecek şekilde ve Malta Üniversitesi sınırlarında inşa etti.

Yaşam Bilimleri Parkı, şirketlerin temel faaliyetlerine odaklanarak asgari hazırlıkla operasyonlarına başlamalarını sağlamak ve akademik çevrenin yanısıra Park içindeki diğer şirketlerle olan sinerjiyi de artırmak için tasarlanmıştır.Malta’nın fiziki imkanları, Ar-Ge faaliyetlerinde bulunan şirketlere destek olması için özel olarak kullanılıyor ve tüm bunlar, Malta'yı sektördeki yatırımcılar için çekici bir seçenek haline getiriyor.

DENİZCİLİK

Malta, küresel bağlamda en yoğun deniz taşımacılığı kanallarının ve Akdeniz'in merkezinde ideal bir konumdadır. Nitekim, Malta, kalite bayrağı olarak sağlam bir üne ve en büyük ticaret gemisi tescillerinden birine sahiptir.

Malta’da denizcilik sektörü, Akdeniz'in en büyük üçüncü aktarma merkezini (Malta Freeport) barındırması ve kargo operasyonları, gemi onarım tesisleri, gemi seyahati terminali gibi hareketli bir ticari limana sahip olması ile güçlenmiştir. Son yıllarda özellikle lüks yat onarımı ve yenilenmesi alanlarında daha fazla gelişme potansiyeli göstermektedir.

Malta devletinin teşvik verdiği sektörlere ise ayrıntılı olarak daha sonraki yazılarımda değineceğim.

Siz de bu istikrarlı ekonominin ve gelecek vadeden sektörlerin avantajlarından faydalanmak, ticaret ve yatırımlarınızı bir adım öne taşımak isterseniz, bizimle iletişime geçin; sizin için doğru yatırım modelini birlikte planlayalım.