Blog

Malta’da Geleceği Değiştiren Eğitim Olanakları

08.08.2017 Pelin Üner

Bir önceki yazımda Malta’nın avantajlı yatırım sektörlerine değinmiştim. Bu yazı da ise sizlere Malta’da eğitim ile ilgili çok yönlü bir bilgi vermek, Malta'nın hem iş sahiplerine hem de ailelere sunduğu "geleceğe yatırım" olanaklarını biraz daha detaylı anlatmak istedim.

Yeni bir ülkeye taşınmak siz ve çocuklarınız için oldukça yorucu bir süreç olabilir. Çünkü bilirsiniz ki bu süreçteki seçimleriniz özellikle çocuklarınızın eğitimi için hayati bir öneme sahip olacaktır. Bu noktada, Malta'daki farklı okullar hakkında olabildiğince bilgi sahibi olmanız önemlidir; böylece en iyi seçimi yapabilirsiniz.

Gelin önce Malta'daki eğitim sistemine genel bir göz atalım.

Malta'da okullar iki kategoriye ayrılır: Devlet okulları ve özel okullar.

Devlet okulları tüm öğrencilere açıktır, Malta ve Gozo'daki tüm şehir veya kasabalarda bulunur. Kitaplar ve diğer okul malzemeleri gibi, okula ulaşım da AB vatandaşları için ücretsizdir. Ebeveynlerin sadece çocuklarının okul kıyafetlerini satın alması gerekir.

Özel okullar ise ikiye ayrılır: Kilise okulları ve bağımsız okullar. Her ikisi de okul öncesi eğitimden ortaöğretime kadar eğitim verir. Her iki tür de eğitim bakanlığı tarafından düzenlenir ve müfredat, okullar çeşitli olsa da benzerlik gösterir. Bizim ilgilenebileceğimiz kısım da tam olarak bu. O yüzden biraz daha ayrıntılara ineceğim.

Uluslararası ve diğer özel okullar

Malta'da yabancı öğrenciler için çok sayıda bağımsız ve uluslararası okul vardır. Ebeveynler bu kurumlar için okul ücretlerini ödemekle birlikte, okul malzemeleri, üniforma ve nakliye ücretlerinden de sorumludur.

Malta'nın iki dilli bir ülke olduğunu tekrarlayalım; ülkenin resmi dilleri Maltaca ve İngilizce’dir. Özel okullarda ise eğitim İngilizce verilir. Çok dilli ve çok kültürlü bir ortamda yetişmiş olmanın yanı sıra, evde hangi dilin konuşulduğuna bakılmaksızın, günümüzün olmazsa olmazı İngilizce, bu sayede çocuğunuzun hayatının olağan bir parçası haline gelir.

Malta'nın eğitim sistemi, standartlarca çok yüksek derecelendirilmiştir. Uluslararası okullar çeşitli müfredatlara sahip olsa da, Malta çoğunlukla İngiliz müfredatını izlemektedir. Eğitim sistemi dört aşamalı olarak yapılandırılmıştır: okul öncesi eğitim (üç ila beş yaş arası), ilköğretim (5 ila yaş 11), ortaöğretim (11 ila 18 yaş arası) ve yüksek öğrenim. Malta'da eğitim, 16 yaşına kadar zorunlu tutulmuştur.

Okul yılı, Eylül ile Haziran ayları arasında sürer. Noel ve Paskalya tatilleri yaklaşık iki hafta uzunluğundadır. Bunlara ek olarak, yıl boyunca belli başlı bir dizi resmi ve dini bayram tatilleri de bulunmaktadır.

Türklerin tercih edebileceği uluslararası ve bağımsız okulların tam listesine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

Liste 1

Liste 2

Üniversiteler, tam zamanlı ve yarı zamanlı bölümlerin yanı sıra diploma kursları da sunmaktadır ve ana öğretim dili İngilizce'dir.

Yüksek öğrenim için devlet okulları;

Giovanni Curmi Higher Secondary School

Sir Michelangelo

Refalo Sixth Form

Junior College

MCAST (Malta College of Arts, Science and Technology)

University of Malta

Bunlar aynı zamanda Malta’nın yatırım sektörlerini destekleyen ve eğitimler veren kurum ve kuruluşlardır. Örneğin; Faculty of ICT -University of Malta, Institute of Digital Games -University of Malta, iGaming Academy.

Belli bir yaşa kadar çocuğunuzun eğitimi sebebiyle ebeveynleri olarak siz de Malta’da oturum hakkı elde edebiliyor ve Malta’da yaşayabiliyorsunuz. Konu ile ilgili ayrıntılı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Dil okulları

Bilindiği gibi Malta’nın ikinci resmi dili İngilizcedir. Yıl boyu her yaşa ve seviyeye hitap eden dil okulları, tecrübesi, konumu ve nispeten daha hesaplı olması ile Malta, dil okulu seçiminde gözde bir opsiyon haline gelmiştir.

Lisanslı dil okullarının tam listesi için de bu linki inceleyebilirsiniz:

Dil okulu açmak ve lisans almak noktasında da, ilk aşama olan şirket kurulumu için yine bizimle iletişime geçebilir, detaylı bilgi alabilirsiniz.