Blog

Türk Vatandaşlarının Malta'da Gayrimenkul Satın Alması

01.07.2017 Pelin Üner

Yılın 300 günü parlayan güneşi, kristal berraklığında suları, tarihi, doğası ve modern yaşamıyla Malta, herkese göre bir ada. Eğer hayaliniz, geleceğinizi kurarken bir yandan da yatırım yapmaksa, bu kendi küçük fırsatları büyük ülkeyi planlarınıza dahil edebilirsiniz.

2018 Avrupa Kültür başkentliğini üstlenecek olan Malta, geleneksel ve modern yapıyı birlikte taşıyan mimarisiyle adeta kendi alternatifini yaratıyor. İngilizce’nin resmi dil olması ve dünyanın en güvenli sayılı ülkeleri arasında yer almasıyla da insanları burada yaşamaya ve yatırım yapmaya cezbediyor.

Söz konusu gayrimenkul satın alımı olunca da, Maltalı olmayan bir kişi nasıl Malta’da ev sahibi olabilir sorusu akıllara geliyor. Bu noktada AB üyesi olan ve olmayan ülke vatandaşlarını ayrı ayrı ele almak gerekir.

Malta vatandaşı olmayan bir kimse elbette Malta’da bir mülk satın alabilir. Fakat sadece Türk vatandaşlığı olan bir kimse için bu ancak AIP (Acquisition of Immovable Property Permit) adı verilen özel bir izinle gerçekleşecektir.

Peki bu durumun bir istisnası var mıdır? Elbette. Eğer bu gayrimenkul "Special Designated Area" diye tabir edilen özel olarak tasarlanmış bölgelerden seçilecek olursa, AIP izni gerekmeksizin gayrimenkul satın alınabilir. Yine bu bölgeden alım yapıldığı sürece satın alınacak gayrimenkulun sayısı 1’den fazla olabilir, herhangi bir sınırlama yoktur. Aynı anda her iki bölgeden de taşınmaz mülk sahibi olabilmek mümkündür, fakat özel olarak belirlenmiş bölgelerin dışında yalnızca 1 gayrimenkul alımı gerçekleşebilir. Ayrıca bu bölgeler dışında alınan gayrimenkuller üçüncü kişilere kiralanamaz.

Malta’nın AIP izni gerektirmeyen, ister şehrin kalbinde, restoranların ve plajların yanı başında; ister daha sakin ve sessiz bölgelerinde belirlenmiş özel siteler;

Pender Garden - St. Julian’s

Portomaso - St. Julian’s

Madliena Village - Madliena

Fort Cambridge - Sliema

Tigne Point - Sliema

St. Angelo Mansions - Vittoriosa

Ta’ Monita Residence - Marsascala

Tas-Sellum Residence - Mellieha

Kempinski-San Lawrenz - Gozo

Fort Chambray-Ghajnsielem - Gozo

Vista Point-Marsalforn - Gozo

AB üye ülke vatandaşı olmayan bir kimse, gayrimenkul alımını şirketi adına da yapabilir. Fakat bu noktada yine AIP izni gerekecektir. Bunun için aranan şart ise, bu yapının Malta’nın ekonomik gelişmesine katkıda bulunacak olması ya da bu mülke turistik veya sanayi anlamda bir ihtiyaç duyuluyor olmasıdır.

AIP izni alabilmenin bir diğer şartı olarak taşınmazın bedeli noktasında bir alt sınır bulunuyor. Apartman daireleri için bu bedel 110.500 EUR iken, müstakil bir ev için 184.000 EUR’dur.

Bu bedeller, taşınmazın fiziksel koşullarına göre azalabileceği gibi gelecekte gayrimenkul fiyat endeksine göre de değişiklik gösterebilir.

Alt kiralama yapabilmek için ise bu taşınmazın özel olarak belirlenmiş alanlarda bulunuyor olması ya da Turizm Bakanlığı’ndan alınmış özel kategorilerde bir lisansa sahip olması gerekmektedir.

1 sene içinde milyonlarca turistin ve dil okulu öğrencisinin ziyaret ettiği, ekonominin stabil bir ivmeyle geliştiği, uluslararası ticaretin yıldızı parlayan ülkesi Malta’yı yazlık eviniz, daimi ikamet adresiniz ya da ofisiniz yapabilirsiniz.

Bu küçük ülkenin işlenmemiş bir cevher olmasının bir sebebi var.

Gayrimenkul edinirken oturum programlarına da başvurmak isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.