Blog

Malta’da Tam Zamanlı Ya da Yarı Zamanlı Nasıl Çalışılır?

12.05.2021 Selen Göçer

Malta’da yaşama ve çalışma rehberi niteliğinde hazırladığımız yazı dizimizin bu bölümünde tam zamanlı ve yarı zamanlı çalışma süreçlerine değindik. Malta’da işverenler, çalışanlarını farklı istihdam türlerine göre çalıştırmayı seçebilir. Bu, işverenin iş yüküne ya da ne kadar süre için bir çalışana ihtiyaç olduğuna göre değişebilir.

Farklı istihdam şekilleri mevzuatta tanımlanmıştır. Buna göre:

Tam zamanlı kalıcı istihdam: Haftalık ve düzenli olarak 40 saat çalıştığınız ve ücretli izin, hastalık izni gibi haklara sahip olduğunuz standart istihdam şeklidir.

Yarı zamanlı kalıcı istihdam: Aynı tam zamanlı çalışan gibi düzenli olarak belli gün ve saatlerde çalıştığınız fakat tam zamanlı istihdama nazaran daha az çalışma saati içeren istihdam şeklidir. Bu istihdam şeklinde aynı tam zamanlı kalıcı istihdam gibi ücretli izin ve hastalık izni gibi haklarınız bulunur. Bu istihdam şeklinin avantajı, çalışma saatlerinin az olması sebebiyle ailenize veya okulunuza da gerekli zamanı ayırabiliyor olmanızdır.

Bu ana istihdam şekillerine ek olarak günlük iş, serbest meslek, belirli süreli istihdam, komisyon bazlı istihdam, çıraklık ve stajyerlik, denemi süreli istihdam, parça işi ya da gönüllülük seklinde de olabilir.

Ne kadar maaş alacağım?

Malta`da alacağınız ücret sektörlere ve teklif edilen pozisyonlara göre değişmekte olup işveren tarafından belirlenmektedir. Yapılan teklifi kabul edip etmemek sizin kararınız olacaktır. Ancak her halükârda Malta’da asgari ücret uygulaması tarafından alacağınız asgari maaş mitarı sınırlandırılmaktadır. Asgari ücret miktarı her yıl yeniden belirlenmekte olup 2021 yılı için aylık yaklasik olarak 785 Euro tutarındadır.

Gelir Vergisi ve Sosyal Güvenlik Payı

Çalışmaya başladıktan sonra artık gelir vergisi ve sosyal sigorta primleri mükellefi olursunuz. Malta’daki gelir vergisi sistemi ile ilgili detaylı bilgi edinmek için bize ulaşabilirsiniz.

Yıllık izin hakkım olacak mı?

Evet, elbette. Örneğin eğer haftada 40 saat çalışıyorsanız yıllık 192 saatlik ücretli izin hakkına sahip oluyorsunuz. Bazı işverenler bu hakkınızı günün belirli saatlerinde kullanmanıza bazıları ise tüm gün olarak kullanmanıza izin vermektedir. Eğer bütün hakkınızı yıl içinde kullanmazsanız gelecek yıla bir kısmını aktarabilmeniz mümkündür. Tabi ki bunun için öncelikli olarak işvereninizle görüşmeniz gerekmektedir.

Haftalık kaç saat çalışmam gerekiyor?

Bu hangi işte çalıştığınıza göre değişir. Normal şartlarda haftalık ortalama 48 saatten fazla çalışmamanız gerekmektedir. İşvereniniz belirtilen miktardan daha fazla çalışmanızı isteyebilir. Fakat bu durumda da mesaiden sonra dinlenebilmeniz için size yeterli zamanın sağlanması gerekmektedir. Çalışma süreleri konusunda detaylı bilgi edinmek için bize ulaşabilirsiniz.

Peki bu işverenimin beni istediği kadar çalıştırabileceği anlamına mı geliyor?

Elbette hayır. Malta`da sizin çalışma şartlarınızı düzenleyen özel yasalar mevcuttur. Bu düzenlemeler sayesinde azami çalışma saatleriniz, ek mesai ücretleriniz ve zorunlu dinlenme süreleriniz korunmuş durumdadır.

İşyerinde bir sorunla karşılaşırsam ne olacak?

Eğer işvereniniz uyması gereken kurallara uymuyorsa, örneğin maaşınızı ödemiyorsa Department of Industrial and Employment Relations (DIER) kurumuna başvurabilirsiniz. Bu kurum başvurunuz üzerine gerekli işlemleri yapacaktır. Eğer haksız sebeple iş sözleşmenizin feshedildiğini ya da ayrımcılığa veya tacize maruz kaldığınızı düşünüyorsanız bu durumda yasal prosedürleri izlemek gerekmektedir.

İşten ayrılacağım zaman ne kadar süre çalışmaya devam etmeliyim?

Bu sorunun cevabı iş sözleşmenizin türüne ve işi ne kadar süreyle sürdürdüğünüze göre değişmektedir.

İş sözleşmeniz deneme süresi içerisinde feshedilirse ve eğer 1 aydan uzun süredir çalışıyorsanız, ihbar süresi 1 hafta olacaktır. Belirsiz süreli iş sözleşmenizde deneme sürenizi tamamladıktan sonra işveren veya sizin tarafınızdan iş sözleşmesi feshedilmek istendiğinde fesih öncesi ihbar süresi tanınması zorunlu hale gelmektedir. Bu süre ise ısınizde ne süreyle çalıştığınıza göre ihbar süresi değişmektedir:

1 ile 6 ay arası – 1 haftalık ihbar süresi
6 ay ile 2 yıl arası – 2 haftalık ihbar süresi
2 yıl ile 4 yıl arası – 4 haftalık ihbar süresi
4 yıl ile 7 yıl arası ve sonrası – 8 haftalık ihbar süresi
7 yıl ve üzerinde ise, takip eden her yıl için bir hafta daha ihbar süresine ihbar süresi en fazla 12 hafta olacak şekilde eklenebilir.

Bu süreleri teknik, idari ve yönetimle ilişkili bir takım spesifik görevlendirmelerin yer olduğu durumlarda işçi ve işveren aralarında anlaşarak arttırabilmektedir.

Belirli süreli sözleşmeler için ise mevzuat farklı bir uygulamayı benimsemiştir. Belirli süreli sözleşmenin feshi durumunda sözleşme eğer vaktinden önce feshediliyorsa kalan sürenin yarı maaşı tazminat olarak fesheden tarafa ödenir. Örneğin 1 yıllık imzalanmış bir sözleşmenin dördüncü ayda feshi söz konusu olursa kalan süre olan sekiz ayın yarısı yani dört aylık maaş bedeli tazminat olarak ödenir.

Malta’da istihdam ve çalışma izni prosedürleriniz ile ilgili tüm hukuki sorularınızı bizimle iletişime geçerek avukat ekibimize iletebilirsiniz.

Yazar: Selin Özden, Selen Göçer