Blog

“Start in Malta” Projesi: Malta Startup’lara Kapılarını Açtı

06.05.2021 Alper Can Ekici

Akdeniz’in ortasında Avrupa Birliği’nin en küçük üyesi olan Malta, tarih boyunca zenginliğini kültürel mirasından ve kozmopolit yapısından almış bir ada ülkesi. Günümüzde ise zenginliğinin kaynağını, tarihi ve kültürel yapısını korumayı başararak yaptığı inovatif atılımlarla tüm dünyaya örnek teşkil ediyor oluşundan alıyor. Bu doğrultuda 2018’de Blockchain teknolojisi ile ilgili bir ilke imza atarak dünyada bu konuda ilk regülasyonları hayata geçiren ülke olarak tarihe geçmesi, Malta’nın inovatif yönünü gösteren en büyük kanıtlardan birisi.

Günümüzde konu inovasyon olunca Startup’lara değinmemek imkansız. Gün geçtikçe yeni yeni başarı hikayeleri yazan Startup’lar özellikle genç girişimcilerin odak merkezi haline geldi. Artık herkes bu yeni atmosferin farkında ve harekete geçmeye hazır bir halde. Ancak bu noktada birçok yaratıcı fikir sahibi girişimci, yeterli desteği bulamadığı için henüz kalemi eline alamadan kendi başarı hikayesini yazmaktan vazgeçmek zorunda kalıyor. İşte Malta, hayalleri olan Startup girişimcilerine kendi hikayelerini Malta’da yazmaları için “Start in Malta” Projesiyle onlara kucak açıyor.

“Start in Malta” Projesi; Malta Enerji, İşletme ve Sürdürülebilirlik Bakanlığı ve Malta Enterprise iş birliği ile Malta’da nihai Startup atmosferi kurmayı amaçlayan ve yeni Startup’ları Malta’ya davet eden bir proje. Projenin öncelikli amacı, Startup’ların ihtiyaç duyabileceği her türlü konuda onlara destek olmak ve ülkede halihazırda başarı hikayeleri yazmış olan Startup’larla yeni başarılara yelken açacak yeni Startup’ları bir araya getirecek bir ortam oluşturmak.

Peki Start in Malta bize tam olarak ne gibi fırsatlar sunuyor ve bu projeden kimler yararlanabilir?

İster aklınızda sadece inovatif bir fikir olsun isterseniz de var olan Startup’ınızı büyütmek isteyin, Start in Malta size 200.000€’ya varan nakit hibeden vergi kredilerine kadar geniş bir skalada fırsat sunuyor. Şimdi gelin Start in Malta bünyesindeki 3 farklı teşvik programına birlikte daha detaylı göz atalım.

Business Start: Hepimizin zaman zaman aklına insanların hayatlarını değiştirebilecek çok yaratıcı fikirler gelmiştir. Çoğumuz bunların peşinden koşacak cesareti bulamayız ancak diğer bir kesim var ki onlar fikirlerinin peşini asla bırakmazlar ve hayata geçirmek için canla başla çalışmaktan çekinmezler. Eğer siz de fikirlerinizi hayata geçirmek için çalışmaktan çekinmeyen girişimci ruhlu biriyseniz çok iyi bilirsiniz ki sıfırdan bir şeyler yaratmak ve bundan para kazanabilmek göründüğü kadar kolay değildir. Sizin fikrinize güvenip size finansal destek sağlayacak birilerini bulabilmek de bu işin en önemli ve zor noktalarından biri. İşte Malta Enterprise tam da bu noktada Business Start Programı ile oyuna dahil oluyor. Startup’ınız henüz ilk aşamalarındaysa ve ortada bir iş planınız dahi yoksa bile bu program ile 10,000€’ya varan nakit hibe alabilirsiniz. Aldığınız bu hibe ile sizden bir iş planı oluşturmanız bekleniyor ve uygun bir iş planı sunduğunuzda 20.000€’a kadar bir miktarda ek bir hibe alma fırsatına sahip oluyorsunuz.

Alabileceğiniz teşvikler bunlarla sınırlı değil. Eğer ciddi bir iş planınız varsa ve Startup’ınız gerçekten gelecek vadeden inovatif, Malta’nın ekonomisine katkıda bulunacak bir fikir ortaya koyuyorsa Malta Enterprise bu fikrinizi ekonomik olarak değerli bulduğu taktirde size bu aşama en fazla 200.000€ olmak üzere nakit hibe sağlayabiliyor.

Startup Finance: Yaratıcı bir fikriniz var ve bir girişimde bulunmak için hazırsınız. Bu aşamada gerekli market araştırmasını tamamladınız ve bir iş planı oluşturdunuz. Bu işin ciddi bir sermaye gerektiğinin farkındasınız ve sıra fikrinizi finansörlere en iyi şekilde anlatmaya ve fikrinizin desteklenmeye değer olduğu konusunda onları ikna etmeye geldi. Ancak herkesin sizin gibi düşünmediğini ve fikrinizin vadettiği potansiyele gerekli önemi vermediklerini görmeniz çok uzun sürmedi. İşte Malta Enterprise tam da bu konuda size yardımcı olmak istiyor. Eğer fikrinizin ve iş planınızın gerçekten uygulanabileceğini ve desteklendiği taktirde gelecek vadedecek bir işe dönüşebileceğini ciddi bir şekilde ortaya koyabilirseniz en fazla 400.000€’luk geri ödemeli avans alabilme fırsatını yakalayabilirsiniz. Ayrıca eğer Startup’ınız gerçekten inovatif bir girişimse bu sayı 800.000€’ya kadar çıkabiliyor.

Burada aranan öncelikli kriterler sağlayacağınız ürün ve/veya hizmetlerin yerel endüstrideki son teknoloji ile karşılaştırıldığında yeni veya önemli ölçüde iyileştirilmiş olması ve uluslararası pazarda dağıtım potansiyeline sahip olmasıdır.

Business Development: Kendi işinizi kurmak için gerekli sermayeyi bulmak zaten yeterince zor. Fakat eğer bu kuruluş evresini atlattıysanız ve artık işleri bir sonraki adıma taşımak, faaliyetlerinizi genişletmek veya yeni projeler üstlenmek istiyorsanız iyi bir yatırıma ihtiyacınız var. Girişimcilik yolculuğunuzun bu evresindeyseniz ve Malta’nın yerel kalkınmasına katkıda bulunmak istiyorsanız Malta Enterprise’dan finansal destek alabilirsiniz. Alacağınız bu finansal desteğin boyutunu projelerinizin Malta ekonomisine yapacağı katkı ve yaratacağınız yeni istihdam alanları belirliyor. Alacağınız bu destek, sektörde diğer şirketlerin önüne geçmenizi sağlayabilir. Ticari faaliyetlerini genişletmek veya mevcut faaliyetlerini konsolide etmeyi amaçlayan şirketler bu program ile 200.000€’ya varan vergi kredisi veya nakit hibe desteği alabilirler.

Nakit hibe desteği yalnızca belirli sektörlerde yerel kalkınmayı hedefleyen projelere verilmektedir: İmalat; atık yönetimi ve çevre çözümleri; araştırma ve geliştirme faaliyetleri; imalat işlemlerine endüstriyel hizmet ve çözümlerin sağlanması; süreçlerin dijitalleştirilmesi; uçak ve diğer elektromekanik teçhizatın bakımı, onarımı ve revizyonu; zanaat işleri; ve esas olarak uluslararası pazarlara ve tüketicilere yönelik hizmetler.

Eğer sizin projeniz yukarda sayılan sektörlere dahil değilse bile projenizin inovatif yönüne göre vergi kredisi desteği almanız mümkün.

Son olarak tüm anlattıklarımızı özetlememiz gerekirse; Malta, inovatif fikirlerinizi önemsiyor ve bunları hayata geçirebilmeniz için sizi destekliyor. Sunduğu nakit hibeler ve vergi kredisi fırsatlarıyla Start in Malta projesi sizi hem yeni iş yeriniz hem de gelecekteki yeni eviniz olacak Malta’ya davet ediyor.

Siz de kendi başarı hikayenizi Malta’da yazmak istiyor ve fikirlerinize de güveniyorsanız bizimle iletişime geçin, başvuru süreciniz için bizden hukuki destek alın.