Blog

Göçebe Oturma İzni

14.06.2021 Selin Özden

Geçtiğimiz hafta Malta, “Göçebe Oturma İzni” (Nomad Residence Permit) adlı yeni bir oturma izni başlattığını duyurdu. Bu oturma izniyle, Avrupa Birliği’ne üye olmayan ülkelerden herhangi birinin vatandaşı olup uzaktan çalışan herkes, gerekli koşulları sağlamaları durumunda Malta’da oturma izni alma hakkına sahip olabilecek.

Dijital göçebe olarak tanımlanan bu kişiler, telekomünikasyon teknolojilerini kullanarak çalışma imkanına sahip oldukları sürece göçebe oturma iznine başvurabilecekler. Bu oturma izni sayesinde dijital göçebeler, Malta’da yasal olarak ikamet etme hakkına sahip oldukları gibi başka bir ülkede mevcut istihdamlarını sürdürmeye devam edebilecekler. Bu izin, başvuru üzerine belirli kriterlerin sağlanması koşuluyla bir yıllığına verilecek ve başvurucunun belirtilen kriterleri sağlamaya devam ettiği sürece yenilenebilecek. Malta’da bir yıldan az kalmak isteyen adaylara ise kaldıkları süre boyunca Ulusal Vize verilecek.

Ülkenin oldukça güvenli olması, kaliteli eğitim ve sağlık sisteminin bulunması da dahil olmak üzere Malta'nın dijital göçebelere sunduğu oldukça fazla avantaj bulunmaktadır. Uzun zamandır Avrupalı dijital göçebelerin ilk tercihlerinden biri olan Malta, göçebe oturma izniyle Avrupa Birliğine üye olmayan ülkelerin vatandaşlarının da ilgisini çekmektedir.

Hangi sektör çalışanları göçebe oturma iznine başvurabilir?
Göçebe oturma izni, herhangi bir sektör kısıtlamasına tabi değildir. Uzaktan çalışma imkanına sahip olan her türlü bağlı ya da serbest çalışan bu vizenin olanaklarından yararlanabilir. Dijital göçebenin uzaktan çalışma imkanının bulunduğunun başvuruda ve iş sözleşmesinde açıkça belirtilmesi halinde her çalışan göçebe oturma iznine başvurabilir.

Ne kadar süreyle göçebe oturma iznine sahip olabilirim?
Göçebe oturma izni bir yıllık süreyle verilmektedir ancak başvuru şartlarının sağlanmaya devam edilmesi durumunda yenilenebilir.

Göçebe oturma iznine sahip olmam durumunda ailemi de Malta’ya getirebilir miyim?
Malta, dijital göçebelerin ailelerini de önemsemektedir. Başvuru sahibinin eşi, reşit olmayan çocukları, tıbbi bir durum veya engellilik nedeniyle ekonomik olarak başvuru sahibine bağımlı olan reşit çocukları da başvuru sahibiyle aynı koşullar altında, başvuru sahibiyle birlikte göçebe oturma iznine başvurabilir.
Başvuru sahibi ile ailesinin başvuruyu aynı zamanda yapmaması durumunda, aile için yapılacak göçebe oturma izni başvurusu ilerleyen zamanlarda da gerekli belgelerin sağlanması halinde yapılabilir.

Göçebe oturma izninin alınması ne kadar sürer?
Başvuru işlemlerinin, gerekli tüm belgelerin alınmasını takiben 30 gün kadar sürmesi beklenmektedir.
Göçebe oturma izni başvuru ücreti ne kadar?
Sadece 300 Euro başvuru ücretiyle göçebe oturma izni alınmaktadır. 1,1 milyon Euro'ya yatırım yoluyla vatandaşlık veren Malta, göçebe oturma izni ile AB vatandaşı olmayanlara sadece 300 Euro'ya uzaktan çalışmak için oturma izni sahibi olma şansı vermektedir.

Göçebe oturma iznine sahip olan kişilerin vergi yükümlülüğü nedir?
Göçebe Oturma İzni sahipleri, resmi olarak çalıştıkları ülke tarafından vergilendirildikleri için Malta’da gelir vergisine tabi olmayacaktır. Bununla birlikte, diğer tüm sakinler gibi tüketim vergisine tabi olacaklardır.

Göçebe oturma iznine başvurabilmek için herhangi bir gelir şartı var mıdır?
Göçebe oturma iznine başvurulabilmesi için aylık brüt 2.700 Euro gelir elde edilmelidir. Buna ek olarak, başvuru sahibinin vatandaşı olduğu ülkenin resmi makamları tarafından düzenlenen vergi beyannamesi sunulmalıdır.