Blog

Malta Aile Birleşimi Vizesi

21.06.2021 İpek Bozbura

Yeni bir ülkeye taşınmak siz ve aileniz için zorlu bir süreç olabilir; fakat çoğu Avrupa Birliği üyesi ülkelerinin aksine Malta, ülkesinde oturum iznine hak kazanmış üçüncü ülke vatandaşlarının aile birleşimi sürecini çeşitli politikalarla rahatlatmıştır.

Malta’da Aile Birleşimi süreçleri ilgili hukuki mevzuatlara göre yürütülmektedir. Malta’ya yerleşen tüm kişilerin söz konusu mevzuatı yerine getiremeyeceği göz önüne alındığında Malta hükümeti, belirli hükümlerin yerine getirilmesi şartıyla aile birleşimi için kolaylıklar sağlamaktadır. Bu kolaylıklar, oturma izni verildikten sonra Malta'da yasal olarak ikamet eden ve aile üyelerinin Malta'ya katılması için sponsor olarak hareket etmek isteyen üçüncü ülke vatandaşları için geçerlidir.

Sponsorun Sağlaması Gereken Şartlar Nelerdir?

Malta’da oturum izni alışını üzerinden 12 ay geçmiş olan üçüncü ülke vatandaşları aile birleşimi için aile üyelerine sponsor olabilir. 12 aydan önceki başvurular geçersiz sayılacaktır.

Aile üyelerinin birleşime hak kazanabilmesi için sponsorun, kendisinin ve aile üyelerinin geçimini sürdürmesini sağlayacak kalıcı ikamet ve sabit bir gelir sahibi olmalıdır. Söz konusu gelir Malta’daki ortalama ücret bazında hesaplanır. Bu ücret Ulusal İstatistik Ofisi belirlenmektedir ve yayımlanmış güncel miktar yıllık brüt 15,354 Euro’dur. Bu miktar periyodik olarak güncellenmektedir. Ayrıca başvuruya konu olacak her bir aile üyesi için yüzde yirmi daha fazla gelir veya kaynak gösterilmesi gerekmektedir.

Sponsorun altı ay veya daha fazla süredir belirlenen asgari geliri düzenli ve istikrarlı olarak elde etmesi beklenmektedir.

Aile Birleşimine Kimler Başvurabilir?

Sponsorun en az 21 yaşında olan eşi, eşinin ve kendinin reşit ve evli olmayan çocukları, kendi vesayeti altındaki reşit olmayan çocuklarının aile birleşimi için başvuru hakkı vardır.

Aile birleşimi ile ülkeye yerleşen aile üyeleri doğrudan çalışma iznine hak kazanmaz, bunun için ayrıca başvurmaları ve kalış sebeplerini güncellemesi gereklidir.

Başvuru Nasıl Gerçekleşir?

Halihazırda Malta’da ikamet eden sponsorun, aile birleşimine uygun olduğunu ve gerekli şartları karşıladığını belgelemeli ardından talebini iletmelidir. Bütün belgeler, İngilizce veya Maltacaya çevrilmiş olmalıdır. İlgili kurumlar, başvuruyu inceleyip teyit ettikten sonra aile birleşimi için kararını başvurunun yapıldığı tarihten itibaren 60 gün içerisinde açıklar. Başvuru yapılırken aile üyelerinin Malta’da bulunmaması gerekmektedir, aksi takdirde başvuru kabul edilemeyecektir.

Başvurusu kabul edilen aile üyelerinin Schengen bölgesine girmek için vizeye ihtiyaçları varsa en yakın Malta Temsilciliğine başvurabilir. Aile üyeleri Malta’ya vardığında derhal Göç Birimine başvurmalıdır.

Eğer siz de Malta’da aile birleşimi vizesinden yararlanarak ailenizi Malta’ya getirmek istiyorsanız, süreçle ile ilgili tüm hukuki sorularınızı bizimle iletişime geçerek avukat ekibimize iletebilirsiniz. hello@harmanciparts.com