Blog

Spor ve Eğlence Sektöründe Servet Yönetimi

09.07.2021 Selin Özden

Servet yönetimi herkes için büyük önem taşımakta olsa da özellikle spor ve eğlence sektörü gibi gelir ve başarının farklı dönemlerde değişkenlik gösterdiği sektörler için ayrı bir öneme sahiptir. Servet yönetimindeki asıl amaç, yüksek gelir değerine sahip bireylerin uzun vadeli finansal hedeflerine ulaşmalarına ve kazandıklarından daha fazlasını elde etmelerine yardımcı olmaktır

Doğru finansal planlamanın yapılması sporcuların kariyerlerinin her adımında oldukça önem taşımaktadır. Birçok sporcu, gelirinin çoğunu 23-27 yaşları arasında, servet koruma ve yönetiminin düşünülmediği bir dönemde elde eder. Elde edilen yüksek gelirler, sporcuların yaşı gereği para yönetimi konusunda fazla tecrübenin bulunmadığı ve performans kayıplarının oluşma ihtimalinin göz önünde fazla bulundurulmadığı bu dönemde iyi şekilde yönetilememektedir. Meslek hayatının erken yaşta bitmesi ve yaşanabilecek olan sakatlıklar gibi ihtimaller de göz önünde bulundurulurse birçok sporcu erken yaşta finansal çöküş yasama riski altındadır. Bu duruma erken yaşta elde edilmiş olan yüksek gelirlerin beraberinde getirdiği abartılı yaşam tarzı da eklenirse iyi giden kariyerler kısa bir süre içerisinde iflas ile sonuçlanabilmektedir.

Yetkin ve güvenilir danışmanlardan erken yaşta finansal planlamaya yönelik destek alınması hem sporcunun kariyerinin yönlendirilmesi hem de emeklilik boyunca servetinin korunmasında çok önemlidir. Böylelikle elde edilen kazancın korunması sadece spor kariyeri süresince kısıtlı olmayacak, yaşam boyu fayda sağlanacaktır.
Vergi planlaması, gelir akışlarına ve diğer ilgili konulara karar verirken dikkate alınması gereken bir başka önemli husustur. Bu husus özellikle, farklı ülkelerde gelir sağlayan ve farklı hukuk sistemlerinde farklı vergi uygulamaları ile karşılaşan “mobil” sporcular için oldukça önemlidir. Bu sebeple servet planlaması yapılırken bu alanda da yetkin kişilerle çalışmak büyük önem taşımakta ve böylelikle sporcuların kariyerlerinin bir bütün olarak yönetilmesini sağlamaktadır.

Eğlence sektörü mensupları için de aynı sporcular gibi sektörün getirdiği gelirin sabit olmaması ve yıldan yıla sürekli değişmesi sebebiyle finansal planlamalar oldukça önem arz etmektedir. Eğlence sektöründe yer alan her kişilerin kendine has özellikleri, meslek dalı, kazanç profili ve değişken kariyer süreci bulunmaktadır. Sektörün getirdiği gelir dalgalanmaları ve şöhret kişinin servet yönetimi konusunda diğer sektörlerde yer alan kişilerden daha fazla zorlanmasına yol açabilir.
Gelirin farklı ülkelerden elde edilmesi de aynı sporcularda olduğu gibi vergi planlaması gerekliliğini doğurur. Doğru planlamanın yapılmaması sadece yakın gelecekteki kariyeri değil finansal olarak emeklilik hayatını bile doğrudan etkiler.

Spor ve eğlence sektörünün kapsamı oldukça geniştir. Dolayısıyla servet planlaması doğrudan belirli grubu hedef almaz. Birçok farklı profilden kişi servet planlaması için ideal özelliklere sahiptir ancak her müvekkilin kariyer durumunun kendi özelinde detaylıca incelenmesi gerekir.

Örneğin bir golf oyuncusunu ele alalım. Evli ve çocuğu olan, turnuvalar için düzenli olarak seyahat eden bu golfçünün kazancının Malta dışından doğduğunu varsayalım. Malta dışından doğan gelirler Malta’da vergiye tabi olmadığı için turnuvalardan elde edilen kazançlar her ne kadar turnuvanın gerçekleştiği ülkede stopaj vergisine tabi olsa da Malta’da ek vergiye tabi olmazlar Dolayısıyla gelir Malta’da elde edilmediği sürece kişinin Malta`da bu gelir üzerinden vergi yükümlülüğü bulunmamaktadır.

Eğlence sektörüne yönelik servet koruma planlaması için ideal profil olarak 24 yasında, düzenli olarak etkinlikler için seyahat eden uluslararası bir DJ örnek verilebilir. Malta’da bir menajerlik şirketiyle anlaşmalı olarak çalışan uluslararası DJ, gelirini Malta’da elde ettiği müddetçe vergisini Malta üzerinden ödeyecektir.

Bu husus özellikle diğer sektörlere göre daha dezavantajlı olan spor ve eğlence sektörü için oldukça önem taşımaktadır. Servet yönetimine erken yaşta başlamak, gerek geliri en başından planlama gerekse uzun vadeli planların daha kolay yapılabilmesi açısından önem taşır. Hedef profili oldukça geniş olan spor ve eğlence sektörü mensuplarındansanız servet yönetimi konusunda daha fazla bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.