Blog

2018 Avrupa Kültür Başkenti Valletta

Avrupa Kültür Başkenti Nedir?

Avrupa Kültür Başkenti, her yıl Avrupa Birliği tarafından kent veya kentlere verilen unvandır. 5 yıllık planlamalar ile Avrupa Kültür Başkenti olacak şehirler belirlenir.

Avrupa Kültür Başkenti - Tarihi Gelişimi

Avrupa Kültür kavramı ilk olarak 1985 yılında dönemin Yunanistan Kültür Bakanı Melina Mercouri tarafından ortaya atılmış, daha sonra ise Avrupa Kültür Başkenti Atina seçilmiştir. Bu seçimin Atina’ya ve Yunanistan’a olumlu kültürel etkileri gözlemlenmesi üzerine ve kent cazibe merkezi haline gelmiştir.

Bu kavram, Avrupa Kültür Başkenti olarak değiştirilip, 2000 yılında finanse edilmeye başlandı ve seçim sistemi belirlendi. 2005’ten sonra bu unvanın her yıl birden fazla şehre verilmesine karar verilmiştir.

2010 yılında belirlenen Avrupa Kültür Başkentlerinden biri de İstanbul’dur.

2018 Avrupa Kültür Başkentleri

2018 Avrupa Kültür Başkentleri Hollanda’nın liman şehri Leeuwarden ve Malta’nın başkenti Valletta’dır.

Malta - Valletta

2018 yılında 450. Yıldönümünü kutlayan Valletta, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde de yer almaktadır. 2018 yılından önce hazırlıklara başlayan Valletta yönetimi, düzenlenen konserler, etkinlikler, sergiler ve kutlamalar ile ada şimdiden hareketlilik kazandı.

Şuanda Avrupa Kültür Başkenti kapsamında gerçekleştirilmesi planlanan 150 civarında proje bulunmaktadır.

Avrupa Kültür Başkenti Valletta olması nedeniyle, bu yıl içerisinde 400 civarında etkinlik planlanıyor. Bunların yanı sıra birçok eski yapı restore edilip alt yapı çalışmaları başladı. Eski dar sokaklar restore edilerek geçmiş günümüz ile harmanlandı.

Malta, kültürünü ve kültürel dokusunu yansıtabilmesi, tanıtılması ve turizme katkı sağlaması bakımından bu fırsatı oldukça çok iyi değerlendirme gayesinde. Bu kapsamda, Valletta 2018 Vakfı tarafından hazırlanan etkinlikleri 4 başlıkta inceleyebiliriz. Bunlar: Nesiller, yollar, şehirler ve adalar ana temalardır.

Bu tarz kültürel etkinliklerin dünya genelinde artması şüphesiz ki dünya barışına katkı sağlayacaktır.

Harmancı Partners, Malta’da yerleşik Türk avukat ve danışman kadrosu olan ilk ve tek hukuk ve danışmanlık ofisidir. Malta ile ilgili tüm sorularınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz.