Blog

ICO'lar İçin Doğru Ülke: Malta

Son zamanlarda, Bitcoin Exchange devlerinden Binance ve Tron Foundation’ in merkezlerini ve OKEx Technology Company Limited’in operasyonlarını Malta’ya taşıyacaklarını açıklamaları ile akıllarda tek bir soru var. Neden Malta?

DLT, blockchain teknolojisi, ICO, kripto ve dijital para odaklı yatırımlarınız için en uygun ülkeyi ve yargı alanını seçerken dikkat edilmesi gereken noktaları, sizler için bir yazı dizisinde derledik. İlk yazımızın konusu ise ICO’lar.

ICO’nuzu başlatmak için doğru ülke nasıl seçilir?

Öncelikle o ülkenin mevcut regülasyonları, siyasi istikrarı ve vergilendirme modelleri gibi faktörler göz önünde bulundurulmalıdır. Ayrıca hükümetlerin dijital inovasyon alanındaki duruşu, finansal hizmetlerdeki itibarı, dil ve işgücü faktörleride dikkat edilmesi gereken diğer önemli noktalar arasındadır.

ICO’lar Malta’da nasıl düzenlenmiştir?

Malta, ICO'lar, token’lar, DLT, blockchain teknolojisi ve kripto para birimleri üzerine net bir hukuki çerçeve sunan ülkelerin başında geliyor. Bu durum, bir ICO kurucusu olarak token’iniza itibar ve güven sağlarken; hareketleri konusunda da kesinlik kazandıracaktır.

Bu çerçevede, ICO’nuz bünyesinde çıkarılacak olan token’ların utility veya security token olup olmadığına göre bir ayrım yapmak gerekmektedir. Sahibine herhangi bir hak veya yükümlülük doğurmayan utility token’lar, Malta hukukunda düzenlenmiş değildir. Böylelikle ICO’nuzun bir utility token’a dayanması halinde, herhangi bir sınırlamaya tabi olmaksızın projenizi Malta’da başlatabilirsiniz.

Ancak sahibine hak ve yükümlülükler doğuran security token’lar, Malta mevzuatı gereğince, açıklama gerekliliklerine tabi olacaktır. Bu açıklama gereklilikleri ciddi ICO'lar için bir standart olup, aynı zamanda token’ınızı diğer ICO’lardan da daha cazip hale getirecektir. Unutulmamalıdır ki, hiçbir alıcı neye katkıda bulunduğunu, hak ve yükümlülüklerinin neler olduğunu bilmeden herhangi bir token sahibi olmak istemez.

Bununla birlikte Malta, security ICO'ları gözden geçirmek adına yeni bir düzenleyici kurum oluşturmaktadır. Böylece sahte ICO'ların ortadan kaldırılması sağlanarak, kullanıcılara adil ve şeffaf bir ICO mevzuatının sunulması hedefelenmektedir.

ICO’ların tabi olduğu yargı alanının itibarı neden önemli?

ICO’nuz için uygun ülke ve yargı alanı seçerken, itibar riskinizi göz ardı etmemelisiniz. Offshore ülkelerinde yayınlayacağınız ICO’larınız, söz konusu itibar problemi ile kullanıcılara yeterli güven ortamı sağlamayacaktır. Malta ise A+ kredi notuna sahip bir Avrupa Birliği ülkesi olarak ICO’nuzu, Avrupa Birliği güvencesi altında tutacaktır.

Ayrıca dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli nokta ise bankalar ve uluslararası kurumların, offshore ülkelerinin yargı alanında bulunan ICO’lar ile çalışmaktan kaçınmasıdır. Bu da çok başarılı bir ICO sahibi olmanıza rağmen, verimli bir şekilde çalışamayacağınız anlamına gelir.

ICO ve kripto para alanlarında faaliyet gösteren şirketler Malta’da nasıl vergilendirilir?

ICO projeniz için en uygun vergi modelini seçmek, ICO stratejik planlamanızda büyük rol oynar. Bu çerçevede I-gaming sektöründe on yıldır süregelen lider tecrübesi ve dijital teknoloji sektöründe yatırımcılara sağladığı teşvik ve vergi modelleri ile Malta, bu sektörleri destekleyen diğer AB ülkeleri arasında öne çıkmaktadır.

Malta’da başlattığınız ICO’larınızın kârı üzerinden ödeyeceğiniz kurumlar vergisi, 6/7 vergi modeline tabi olmanız halinde %5 oranındadır. 6/7 vergi modeli hakkında daha fazla bilgi almak için “Neden Malta'da Şirket Kurmalı? Vol.1” makalemize göz atabilirsiniz.

ICO stratejik planlamanızda dikkat edilmesi gereken diğer bir husus ise gelir vergidir. Dijital teknoloji sektöründeki üst düzey yöneticiler, Malta’da elde etmiş oldukları gelir üzerinden %15 oranında vergi ödeyeceklerdir. Malta dışında elde edilen gelirler ise vergilendirilmez.

Dün akşam saatlerinde kripto para, DLT, blockchain ve ICO’lar üzerine hazırlanan üç yasa tasarısını parlemantoya sunan Malta’dan, gelişmeleri sizler için yakınen takip ediyoruz. Daha fazla bilgi almak için bizimle iletişime geçin.