Blog

Soru ve Cevaplarıyla Malta’da Şirket Kurmak

13.04.2018 Pelin Üner

İstikrarlı bir siyasi iklime sahip olan Malta’nın, gösterdiği sürekli büyüme ve düşük işsizlik oranıyla en iyi Euro Bölgesi ekonomilerinden biri olarak kabul edildiğinden şimdiye dek pek çok kez bahsettik.

Avrupa ve Afrika kıtası arasında Akdeniz'in kalbinde yer alan kendi küçük potansiyeli büyük bu ada ülkesi, bugünlerde Blockchain ve kripto para teknolojisi ile kendinden oldukça söz ettiriyor.

Dijital platformun lider isimlerinin faaliyetlerini Malta’ya taşıyacaklarını birer birer duyurmaları ile Malta pazarı tekrar hareketleniyor.

Malta, en popüler Avrupa şehirlerinden yalnızca 2 saatlik bir uçuş uzaklığında bulunması, hem günlük hem de resmi işler için kullanılan dilin İngilizce olması ve dünyanın en güvenli yerlerinden biri olarak sıralanmasıyla da yoğun bir göç talebi altında.

Avrupa Birliği tam üyesi olan Malta, ülkenin ortak para politikaları ve istikrarlı ekonomisi sayesinde ticarete yönelik cazibesini her geçen gün artırıyor, kolay şirket kurulum prosedürleri ve sağladığı avantajlar ile girişimcilerin dikkatlerini üzerine çekmeye devam ediyor.

Bu süreci sizin için daha kolay hale getirebilmek adına sıkça sorulan sorular hazırladık ve yanıtladık:

Malta’da şirket kurmak için Malta’da yaşamak ya da bulunmak gerekiyor mu?

Hayır, Malta’da şirket sahibi olmak için Malta’da ikamet etmeniz gerekmiyor. Kurulum işlemleri için dahi Malta’ya gelmek mecburiyetinde değilsiniz; bu süreçte avukatınıza vekalet vermeniz yeterlidir. Fakat biz birkaç gün de olsa gelip görerek yerinde değerlendirmenizi öneriyoruz.

Malta’da şirket kurmak için en az kaç ortak gerekir?

Kanunda bir şirketin en az iki hissedara sahip olması gerektiği belirtilmekle birlikte, bazı koşullar yerine getirildiği takdirde bir şirketi tek hissedarla da tescil ettirmek mümkündür. Hissedarlar gerçek şahıslar veya tüzel kişiler olabilir. Yılda en az bir kez hissedarlar genel kurulunun toplanması gerekir. Şirket hisselerinin, şirketin lehdarlarının kimliğini gizli tutan yetkili bir kayyumun elinde bulunması mümkündür.

Şirket ana sermayesi ne kadardır? Bu rakam artarsa ne olur?

Malta’da şirketler hukukunda minimum anasermaye bedeli 1200 Euro olarak belirlenmiştir. Bu rakam dilediğiniz kadar artabilir ancak kuruluş esnasında ödenen bir kerelik devlet harcı anasermaye miktarına göre hesaplandığı için sermaye arttıkça harç bedeli artar. Ana sermaye bedeliniz, şirketinizin resmi banka hesabı açıldığı gibi banka masrafları kesilerek hesabınıza aktarılır ve hemen kullanıma açılır.

Şirket kurulumu ne kadar sürüyor?

Tüm belgeler tamamlanıp gerekli başvuru formları eksiksiz imzalandıktan sonra teslim edilir ve 2 ila 4 iş günü içerisinde şirketin tescil işlemi tamamlanır.

Şirketin banka hesabı bir Malta bankasında mı açılmak zorundadır?

Hayır, şirketin hesabı şirket ortaklarının dileğidi bir bankada açılabilir, şirket banka hesapları tercih edilen başka bir ülkede de tutulabilir.

Şirket’in Malta’da bir ofisi ve çalışanları olması şart mı?

Malta’da kurulan şirketinizin bir ofisi olması şart değil, fakat resmi bir şirket adresinizin olması şarttır. Bu resmi adres genelde hizmet aldığınız avukatlık ofisinin adresi olur. Şirket istihdam sağlamak zorunda değildir ancak bir ofisin ve çalışanların olması her zaman avantaj sağlar.

Mali müşavirlik ve muhasebe hizmetleri almam gerekiyor mu?

Evet; Malta hukuku kapsamında Malta’da kayıtlı tüm şirketlerin yıllık mali müşavirlik hizmetleri ve denetimleri Malta’da lisanslı bir mali müşavirlik şirketi tarafından yapılmak zorundadır.

Türk vatandaşları ne kadar vergi öder?

Malta’da kurumlar vergisi tüm ülke vatandaşları için %35’tir. Ancak Malta’da ikamet etmeyen şirket ortakları, şirket gelirlerinin %90’ını Malta dışından elde ediyorsa işlerinin niteliğine göre %30’a kadar vergi iadesinden faydalanabilir.

Gelirimizi Türkiye’ye sokmak istersek ne kadar vergi öderiz?

Şirketinizin kurumlar vergisi ödendikten sonra banka hesabında kalan para üzerinden Malta devleti herhangi ek bir vergi uygulamaz. Fakat bu parayı Türkiye’ye çekmek istediğinizde doğabilecek kesinti ve vergiler için Türkiye’deki mali müşavirinizle teyit etmenizi öneriyoruz.

Malta’da kurulan limited şirket, kurumlar vergisi dışında ek bir vergiye tabii midir?

Hayır, Malta hükümeti kurumlar vergisi dışında ek bir vergi uygulamamaktadır (stopaj, ötv, kar payı dağıtım vergisi, vs).

Malta’da şirket kurduğum gibi oturma ve çalışma izni alabilir miyim?

Şirket ortaklarının kurdukları şirket üzerinden oturma ve çalışma izni alması mümkündür, ancak bunun için kişinin bazı şartları yerine getirmesi gerekmektedir. Daha detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.