Blog

Malta’da Kripto Para Borsası Kurmak

FinTech ve RegTech'in hızla gelişen dünyasında Malta, hem teknoloji hem de finansal hizmetler bileşenlerini kapsayan, DLT ve kripto varlıklarını bütünsel bir şekilde düzenleyen ilk ülke.

4 Temmuz 2018 tarihinde Malta Parlemontosu’nun onayından geçerek yayınlanan Sanal Finansal Varlıklar Kanunu (Virtual Financial Assets Act), kripto para borsalarını düzenleyerek borsa sahiplerine ve müşterilerine AB güvencesi altında bir hukuki zemin sunmaktadır. Ayrıca Malta'nın yatırımcı dostu vergi modelleri de Binance, Tron Foundation ve OKEx Technology gibi sektörün dev isimlerinin Malta'ya gelmesinde oldukça etkili olmuştur.

Malta Finansal Hizmetler Kurumu (MFSA) ile yapmış olduğumuz görüşmelerde kanunun Kasım ayı itibarı ile yürürlüğe girmesinin beklendiği bilgisini edindik. VFAA’nın yürürlüğe girmesinden önce Malta'da kripto para biriminden - kripto para birimine değişim yapan borsalar için herhangi bir lisans talep edilmezken; yürürlüğe girmesini takiben bu şirketler için MFSA tarafından verilecek olan “VFAA Class 4” lisansının alınması zorunlu olacaktır. Yine VFAA’nın yürürlüğe girmesinden önce Malta'da kurulmuş ve faaliyet gösteren şirketlere bu lisansı almaları için yaklaşık 1 yıllık bir geçiş süresi tanınacaktır.

VFAA kapsamında Malta’da kripto para borsası kurmak veya faaliyette bulunmak için gerekli olan VFAA Class 4 lisansı ile müşterilerinizin parasını, kripto paralarını ve/veya özel kriptografik anahtarlarını kontrol edebilir ve tutabilirsiniz. Ancak borsanızda fiat para biriminden yine fiat para birimine değişim hizmeti sunmayı hedefliyorsanız ayrıca forex lisansına sahip olmanız gerektiğini belirtmekte fayda görüyorum.

Peki VFAA Class 4 Lisansı nasıl alınır? Başvuru şartları nelerdir? Gelin bunlara birlikte göz atalım. Öncelikle başvuruda bulunabilmek için VFAA kapsamınfa MFSA tarafından belirlenen yetkililerden (VFA Agent) birinin temsilci olarak atanması ve bu yetkilinin sizin adınıza lisans başvurunuzu gerçekleştirmesi gerekmektedir.

Başvuru esnasında, MFSA tarafından yayınlanan başvuru formu, Malta'da kuracağınız şirketin kuruluş belgeleri ve onaylı esas sözleşmesi, sistem programlarının açıklandığı, uyum ve güvenlik giriş protokollerinin belirtildiği ayrıntılı iş planı ve MFSA tarafından talep edilen diğer belgeler sunulacaktır. MFSA’nın lisans başvurusu kapsamında dikkate alacağı diğer hususlar ise finansal kaynaklar, sermaye yeterliliği ve mesleki sorumluluk sigortasıdır.

VFAA ayrıca kripto para borsası hizmeti sağlayacak olan kişinin bu hizmeti sağlamaya uygun, gerekli bilgi ve donanıma sahip oduğunu "fit and proper test" ile değerlendirir. Bu değerlendirme de yine VFA Agent tarafından yapılacak olup şirketin müdürleri, üst düzey çalışanlarını, idari işler kurulunun üyelerini ve UBO'larını kapsar.

Lisans başvurusunun ne kadar sürede sonuçlanacağına dair bir zaman aralığı şu an için belirtilmese de şirket ve operasyon yapınız ve başvuru yoğunluğuna göre değişiklik gösterecektir.

VFAA Class 4 lisansı başvuru harcı ise; 12,000 Euro olup 1,000,000 Euro'a kadarki gelirleriniz için yıllık 25,000 Euro zorunlu denetim ücreti; yıllık gelirinizin 1,000,000 Euro ile 100,000,000 Euro arasında olması halinde ise 25,000 Euro+(2,500Euro x 1,000,000 Euro'nun üzerinde olan her bir 1,000,000 Euro'luk gelir), zorunlu denetim ücreti olarak MFSA'ye ödenir.

Siz de kripto para borsanızı sektörün lider ülkesi Malta’da kurmayı veya operasyonlarınızı buraya taşımayı düşünüyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Not: Blockchain ve kripto para teknolojilerini yakınen takip edenler için 3-5 Ekim 2018 tarihleri arasında düzenlenecek ve sektörün lider isimlerine ev sahipliği yapacak olan Malta Delta Zirvesi (Delta Summit), yılın kaçırılmaması gereken organizasyonlarından biri. Malta Delta Zirvesi'ndeki yerinizi almadan önce sizleri Sliema’daki ofisimizde ağırlamaktan memnuniyet duyarız. Zirve’de görüşmek dileğiyle.