Blog

Malta'nın Yükselen Değerleri-III Yenilebilir Enerji

18.06.2019 Pelin Üner

Yenilenebilir enerji endüstrisi, Malta'da yeni fırsatlar arayan yabancı yatırımcılar için son yılların yükselen değerlerinden. Malta hükümeti, sektörün oyuncuları arasında rekabet gücünü artırmak amacıyla bu alanda 140 milyon euro yatırım bütçesi ayırdı. Ticaret Odası ve Avrupa Komisyonu da projeyle hemfikir.

Malta bu kez, hane halkı ve şirketlerin fosil yakıtlara olan bağımlılığını yavaş yavaş azaltmasına yardımcı olacak yeşil enerjinin kullanımını artırmaya istekli. Bu durum elbette ülkede yaşam kalitesi açısından büyük faydalar sağlayacak.

Hükümet, yenilenebilir enerji endüstrisi için yeni bir teşvik yaratıldığını, bu sektörde faaliyet gösteren ve fotovoltaik paneller üreten Malta şirketlerine prim ödemeleri şeklinde mali destek sağlanacağını duyurdu. Böylece sektörün daha rekabetçi hale gelmesi ve yenilenebilir enerji kullanımı için daha uygun çözümler sunulması planlanıyor. Bunun yanı sıra, programın yabancı yatırımı ve ekonomik büyümeyi de teşvik etmesi bekleniyor. Program 2020'ye kadar sürecek ve Malta'daki rüzgar santrallerini de içerecek.

Malta hükümeti, 2020 yılına kadar yürürlükte olacak program ile yenilenebilir enerji kaynaklarından yapılacak toplam elektrik üretiminin %10'unu gerçekleştirmeyi planlıyor. Şimdiye kadar elektriğin sadece %4'ü yeşil enerji ile karşılanmaktaydı. Hükümet, bu program sayesinde kalan %6'nın önümüzdeki 4 yıl içinde elde edileceğine dair umutlu.

Hükümet son yıllarda Malta'nın Su Hizmetleri Şirketi (WSC) tarafından sunulan hizmet kalitesini de iyileştirmek için çabalıyor. Yarı kurak iklimi ve küçük coğrafi boyutu nedeniyle içme suyu tedarığının Malta Adaları için her zaman bir sorun olduğu biliniyor. 16. yüzyıldan beri Malta, yağmur suyunun depolanmasından ve Ada'nın doğal kaynakları ile yeraltı su akiferlerinden faydalandı. Fakat nüfus büyüdükçe ve su kaynaklarına olan talep arttıkça Malta, güvenli içme suyu ihtiyacını ve kalite şartlarını karşılayabilmek için tuzdan arındırma yoluna başvurmak zorunda kaldı.

Malta, yenilenebilir enerji girişimlerini nispeten geç başlattı. Fakat on yılı aşkın bir süredir, AB'nin iddialı enerji vizyonu doğrultusunda altyapısını modernleştirdi, küçük ama büyüyen bir yenilenebilir enerji sektörü geliştirdi ve bütünsel bir enerji verimliliği stratejisi planladı. Önümüzdeki birkaç yıl, Malta'nın hedeflerine ulaşması açısından çok önemli olacak.

Daha Yeşil Bir Malta

Alternatif enerji teknolojileri kullanımında AB'nin talepleri, yenilenebilir enerji kaynaklarının genişletilmesini gerektiriyor. Hedef, enerjinin %10'unu yenilenebilir enerji kaynaklarından üretmek ve CO2 emisyonlarının azaltılmasını sağlamak.

Bu hedefler kapsamında, Malta'nın ilk solar çiftliği kuruldu ve daha fazlası da kurulmak için sırada. 2030 yılına kadar atıkların geri dönüşümünü artırmak ve çöplüklere gidebilecek evsel atıkların yüzdesini azaltmak için ise proje ve ihale teklifleri kabul ediliyor. Bu da, Malta'nın önümüzdeki yıllarda önemli yatırımlara tanıklık edeceği anlamına geliyor.

Yenilenebilir enerjiye dair birtakım zorluklara rağmen, Malta'da güneş ısrarla parlıyor. 2020 enerji hedeflerinin karşılanmasıyla ise Malta'yı daha yeşil günler bekliyor.