Blog

Malta'da Gemi ve Yat Tescili

30.05.2022 Efsun Eryürek

Malta’da Yat Tescilinin Avantajları:

Avrupa, Kuzey Afrika ve Orta Doğu'nun kalbinde stratejik bir konuma sahip ve Avrupa Birliği'nin bir üyesi olan Malta denizcilik ve yatçılık endüstrilerine bir dizi hizmet ve tesis sunan lider bir denizcilik merkezi olarak kendini kanıtlamıştır. Malta’nin: Avrupa’nin en buyuk, dunyanin ise 6. buyuk gemi sicil kaydina sahip olmasi ise adeta bu duruma bir ispat niteligindedir.

Malta, Akdeniz'deki diğer limanlara ve deniz yollarına yakındır ve havzanın geri kalanına ve ötesine kolay erişim sağlar.

Malta Bayrağı, AB'de kayıtlı yatlar arasında en popüler AB bayrağıdır, çünkü Malta, Paris ve Tokyo Memorandum of Understanding Beyaz Liste'de bir konum kazanmıştir ve olan endüstriyi düzenlemeyi ve denetlemeyi amaçlayan bir dizi anlaşmaya girmiştir. Bu nedenle, Malta Bayrağı taşıyan gemilerin, uluslararası sözleşmelerin ihlali nedeniyle limanlarda alıkonulma olasılığı daha düşüktür.

Malta'ya kayıtlı gemilere hiçbir ticari kısıtlama uygulanmaz. Malta gemileri, dünyanın belirli limanlarında ticaret kısıtlaması olmaması ve Malta gemilerine tercihli muamele gibi ayrıcalıklara sahiptir. Malta filosuna girmek, gemi sahibi için böyle bir geminin ticari veya turistik pazardaki konumunu güçlendiren prestijli bir adımdır.

AB'de seyreden tüm gemiler KDV'ye tabi olsa da 24 metreden büyük yatlar için bir kiralama düzenleyerek KDV yükümlülüğü potansiyel olarak %5,4'e kadar düşürebilir. 24 metreden uzun yelkenli tekneler, yat tipine ve boyuna göre %5,4 oranında vergilendirilir. 16.0–24 metre arasındaki bir motorbot, tipine ve uzunluğuna bağlı olarak bir kiralama sözleşmesi kapsamında %7,2 oranında vergilendirilir.

Malta, finansman elde etmek için gerekli olan ipoteklerin tescili ve ibrazı dahil, gemilerin tescili ve silinmesi için basit bir prosedür sağlar. Finansman ipoteğinin kaydedilmesi ve ödenmesi süreci de basittir. Malta'da gemi tescil prosedürü uzun süredir “çevrimiçi” olarak gerçekleşmektedir.

Gemiler, uyruğuna bakılmaksızın yasal olarak oluşturulmuş tüzel kişi veya kuruluşlar adına veya AB vatandaşının bireysel adıyla tescil edilebilir.

Yatlarını kaydettirmek için Malta'da ikamet etmeyen tüm vatandaşlar, kanunen Malta'da yerleşik bir acente atamakla yükümlüdür. Müşterinin bizzat gelip süreci takip etmesine gerek yoktur. Müşterinin, müşteri adına hareket etmesine izin veren bir Vekaletname ile bir temsilci sağlaması gerekir. Böylece, müşterinin seyahat etme imkanı olmaması nedeniyle kayıt işleminin kendisi engellenmez.

Malta gemilerine sahip bir şirketin hisselerinin satışı ve devri konusunda herhangi bir kısıtlama yoktur.

Malta, birkaç basit adımda, yatın mülkiyetinin düşük KDV oranıyla alıcıya geçebileceği bir sistem yarattı. Prosedür nispeten basittir. Alıcı, yatı kullanmak ve keyfini çıkarmak için hala tam erişime sahip olacak olsa da, başlangıçta bunu bir leasing kurulumu altında yapmaya başlayacaktır. Leasing kurulumu, nihai amacı yatın mülkiyetini alıcıya devretmek olan bir Malta şirketinin kurulmasını içerir.

Malta'da rekabetçi kayıt ve yenileme ücretleri ve acil durumlarda 24 saat hizmet olmasinin yani sira mürettebatın uyruğunda herhangi bir kısıtlama yoktur..

Malta’da yat tescili, deniz ticaret ve deniz hukuku alanlarında daha fazla bilgi almak için bizlere ulaşabilirsiniz.