Blog

Neden Malta'da Şirket Kurmalı?

29.01.2015 Ezgi Harmancı

Akdeniz’in güzide kıyılarında bulunan Malta adası, turizm ve dil okulları ile adını duyurmuş olsa da ayni zamanda AB’nin hızla büyüyen Finansal Hizmetler merkezlerinden de biridir. 2004 senesinde AB’ye tam üyeliği ile birlikte geçmişe sünger çekip tüm regülasyonlarını yenileyen Malta’da, hükümetin rekabetçi politikaları sayesinde yatırımcılar sadece adanın güzel sahillerinde değil, aynı zamanda düşük vergili şirket modellerinde kendilerini kızgın kumlardan serin sulara bırakıyor...

Her ülke uyguladığı ticari, ekonomik politikalar ve ülke hukuku çerçevesinde farklı şirket yapıları sunuyor. Türkiye ve ticaret sektöründe tercih edilen Malta, Hollanda, Lüksemburg, İngiltere gibi diğer ülke şirket yapılarını ve vergi sistemlerini kıyasladığımızda karşımıza ilginç bir tablo çıkıyor.

Malta’nın bu noktada avantajları ne?

Malta’yı AB ülkeleri içinde avantajlı kılan en büyük etken rekabetçi kurumlar vergisi oranı olmasına rağmen sunduğu tek avantaj bu değil. İstikrarlı ve ticareti destekleyen hükümet politikaları, modern transit taşımacılık ve dağıtım tesisleri, yüksek üretkenlik ortamı, karar mercilerine kolay erişim, cazip iş teşvik paketleri, stratejik konum ve bunun sağladığı pazarlama avantajları ayrıca büyüyen pazarlara kolay erişim diğer önemli başlıklardır.

Malta şirket yapısı kimler için faydalı?

Yurtdışına açılmayı planlayan girişimci/yatırımcılar için son dönemde en fazla öne çıkan ülkelerden birinin Malta olması elbette tesadüf değil. Hükümetin “doğrudan yabancı yatırım” çekme politikaları tam olarak bunun için tasarlandı.

Malta, uluslararası faaliyetlerinde adayı üs olarak kullanmak isteyen yatırımcılar için oldukça cazip. Ticaretten başka özellikle patent ve fikri mülkiyet alanlarında vergi muafiyeti söz konusu. Hak sahibi buluşlarla bağlantılı patentlerden elde edilen telif ödemeleri ve benzeri gelirler, belirli koşullara bağlı olarak Malta gelir vergisinden muaf. Söz konusu gelir Malta’da veya Malta dışında oluşabilir ve muafiyet ilgili kaynak ülkeden bağımsız olarak uygulanır. Ayrıca, gelirin bir ticari gelirden ya da sadece bir pasif gelirden oluşması, muafiyetin uygulanması açısından veya başka biçimde, tayin edici bir faktör değil. Kar payı yoluyla dağıtılan her türlü telif geliri de hissedarlar düzeyinde vergiden muaftır. Telif ve benzeri gelirlerden muafiyet, telif haklarından (copyright) kaynaklanan telif ödemeleri ve benzeri gelirleri de kapsayacak şekilde genişletilmiş durumda. Bu kaynaklardan alınan peşin ödemeler de gelir vergisinden muaftır.

Kurumlar vergisi

Kurumlar vergisi oranlarını kıyaslayacak olursak; Türkiye’de %20 olan kurumlar vergisi Lüksemburg’da %10, Hollanda’da %20-25, İngiltere’de %23, Malta’da ise bu oran %5.

Neden Malta?

Malta, 2004’den beri Avrupa Birliği tam üyesi;

Malta hükümeti yabancı yatırımcı çekmek amacıyla 6/7 vergi iade sistemi uyguluyor. Bu ne demek? Malta’da ikamet etmeyen şirket ortakları sene sonunda elde ettiği karın %35’ini kurumlar vergisi olarak ödedikten 4-6 hafta sonra %30’luk kısmını vergi iadesi olarak geri alabiliyor. Bunun iki şartı var. Birincisi şirket ortaklarının Malta’da ikamet etmemesi gerekiyor. İkincisi ise ikili bir şirket yapısı kurulması gerekiyor. (Holding şirket ile birlikte kurulan şirket modelini bilahare yazacağım)

Şirket kurulum maliyetleri diğer ülkelere kıyasla daha düşüktür;

Dışarıya giden kar payları, faizler veya telif ödemelerinde hiçbir stopaj vergisi uygulanmaz;

Karmaşık CFC (kontrollü yabancı şirket) mevzuatı, örtülü sermaye veya transfer fiyatlandırması kuralı yoktur;

Malta’dan çıkış veya Malta’ya yerleşim veya ikamet nakli konusunda hiçbir çıkış veya giriş vergisi yoktur;

Hiçbir servet veya sermaye vergisi yoktur;

Uluslararası vergi konularında peşin gelir kararları alınabilir;

Malta şirketlerinde ülkede ikamet etmeyenler tarafından yapılan hisse devirlerine ilişkin sermaye kazançları genellikle vergiden muaftır;

Hisse devirlerinde damga vergisi uygulanır, ancak iş menfaatlerinin %90’dan fazlası Malta dışında olan şirketler için muafiyetler bulunmaktadır;

AB ana şirket-bağlı şirket direktifi ile AB Faiz ve imtiyaz direktifinden yararlanma (diğer AB ülkelerinde yerleşik şirketlerden bir Malta şirketine aktarılan kar payları, faizler ve telif ödemelerinden hiçbir stopaj vergisi alınmaz).

2. Adım: Malta’da Nasıl Şirket Kurulur?

Şirket Kurulması süreci ile ilgili teknik ya da vergisel sorularınız mı var? Siz sorun, biz cevaplayalım. Şirket modellerini, vergi iade sistemi, teşvik paketlerini ve doğrudan yabancı yatırım modellerini ayrı başlıklar ile kaleme alacağım.