Blog

Malta (Avrupa) Oturum Programları (Normal Oturum) - 2016

24.07.2016 Ezgi Harmancı

Malta Devleti, AB vatandaşları ve AB vatandaşı olmayan kimseler için sunduğu vatandaşlık ve oturum programları ile son yıllarda oldukça öne çıktı. Peki bir Türk vatandaşının dahil olabileceği oturum programları ve yurt dışında yaşama / çalışma imkanları nelerdir?

İlk olarak bu yazımda normal oturum imkanlarına değineceğim. Sonrasında ek olarak ayrı başlıklar halinde yatırım yoluyla kazanılan iki ayrı oturum programı ve vatandaşlık programı hakkında detaylı bilgi vereceğim.

Normal Oturum Başvurusu (Ordinary Residence):

AB vatandaşı olmayan kimseler Malta’da aşağıdaki kategorilerden birine dahil olması halinde normal oturum hakkı kazanabilirler:

Çalışma (Employment): Malta’ya çalışmak amaçlı gelen vatandaşlar devlet departmanından alacağı çalışma izni ile birlikte iş sözleşmesi devam ettiği sürece oturum imkanı kazanır.

Kendi işinde çalışan kimseler (Self-employed):- Çalışma izninin onaylanmasını takip eden altı ay içinde şirketi bünyesinde 500.000 Euro ana sermaye yatırımı yapan kimseler kendi şirketleri üzerinden self-employed sıfatı ile oturum hakkı kazanabilirler.

- Üstün Başarılı kimseler, profesyonel olarak hazırlanmış iş planları ile birlikte oturum başvurusu yapabilirler. Bunun için iş planının hayata geçmesinden itibaren 18 ay içinde en az 3 Avrupa vatandaşına istihdam sağlaması şart koşulmuştur.

- Malta Enterprise (Devletin yatırım teşvik ajansı) tarafından onaylanmış bir projenin yöneticisi (müdürü) yine bu kapsamda oturum hakkı kazanır.

Bir Malta şirketinin ortağı veya nihai intifa hakkı sahipleri:- 500.000 Euro ödenmiş sermayenin şirkete yatırılması şartı ile bu kimseler oturum hakkı kazanabilir. Bu ödenmiş sermaye ilk iki sene azaltılamaz, geri çekilemez ve üçüncü kimselere aktarılmaz

- Şirket yürüttüğü aktivitelere 500.000 Euro değerinde yatırım yapar ve masraf kalemi oluşturur ise

- Malta Enterprise (Devletin yatırım teşvik ajansı) tarafından onaylanmış bir projenin yöneticisi (müdürü) yine bu kapsamda oturum hakkı kazanır.

AB vatandaşı olmayan kimseler için uzun süreli oturum hakkı: AB vatandaşlarında olduğu gibi, üçüncü ülke vatandaşlari için de Malta Hükümeti uzun süreli oturum imkanı tanımaktadır.

Bunun şartları ise:

Aralıksız minimum 5 yıl süreyle Malta’da ikamet etmek

Bu 5 yıllık süre içinde, 1 yılın en az 6 ayını Malta’da geçirmiş olmak

Son olarak 5 yıllık süre zarfında Malta dışında toplamda 10 aydan daha uzun zaman geçirmemiş olmak gerekir.

Başarıyla şartları yerine getiren kişi eğitim, sağlık ve ticaret imkanları konusunda bir Malta vatandaşı ile eşit statüde değerlendirilir.

Eğitim: Malta’ya eğitim amaçlı gelen öğrenciler, eğitim hayatları boyunca oturum hakkı kazanırlar. Reşit olmayan çocukların velileri de okuldan alınan kabul kağıdı ve maddi anlamda kendisinin ve çocuğun masraflarını karşılamaya yönelik finansal yeterlilik kağıdı ile eğitim süresince oturum hakkı kazanır.

Aile Üyeleri: Malta’da resmi olarak iki sene yaşamış bir kimse birinci derece aile bireyleri için oturum hakkına başvurabilir. Bu başvurunun yapılabilmesi için, ana başvuru sahibinin düzenli bir işi ve aile bireylerine bakacak maddi gücünün olması gerekir. Bu rakam da standarta bağlanmıştır. Ana başvuru sahibinin Malta standartlarında ortalama maaşı olması ve bakmakla yükümlü olunan her aile bireyi için de ortalamanın %20’si oranında ek bir gelir göstermesi gerekir.

Aile bireyleri ana başvuru sahibi gibi, eğitim ve çalışma imkanlarından faydalanabilir. 5 yıl süreyle aile bireyi olarak oturum hakkı olan kimseler beşinci yılın sonunda bağımsız olarak oturum hakkına başvurabilirler.

Normal Oturum Programı Vergilendirme modeli:

Malta’da mukim ancak resmi olarak Malta’da ikamet etmeyen vatandaşlar sadece Malta’da elde ettikleri gelir üzerinden vergilendirilirler. Yabancı sermaye ve gelir üzerinden herhangi bir vergi ödemezler. Gelir vergisi Türkiye’de olduğu gibi gelir ile orantılı olarak belirlenir ve aşağıdaki oranlar uygulanır:

Bekar kimseler için;

Gelir Oran % Hesaptan indirim

0 – 8.500 0 0

8.501 – 14.500 15 1,275

14.501 – 60.000 25 2,725

60.000 + 35 8,725

Evli kimseler

Gelir Oran % Hesaptan indirim

0 – 11.900 0 0

11.901 – 21.200 15 1,785

21.201 – 60.000 25 3,905

60.000 + 35 9,905

Bu makaleyi yazma amacım göçmenlik konusunda genel bilgi vermekti. Malta’da oturum programlarına başvurmadan önce lütfen bizimle iletişime geçin. Sizin ve aileniz için en uygun modeli birlikte planlayalım.