Blog

Malta (Avrupa) Oturum Programları (Global Oturum Programı) - 2016

25.07.2016 Ezgi Harmancı

Malta Devleti, AB vatandaşları ve AB vatandaşı olmayan kimseler için sunduğu Vatandaşlık ve Oturum Programları ile son yıllarda oldukça öne çıktı. Peki bir Türk vatandaşının dahil olabileceği oturum programları ve yurt dışında yaşama, çalışma imkanları nelerdir?

Bu imkanları bir yazı dizisi olarak yazmaya karar verdim. İlk yazımda Normal Oturum Programına (Ordinary Residence) değinmiştim.

Ref: Malta (Avrupa) Oturum Programları (Normal Oturum) – 2016

Bu yazımda ise Global Oturum programı (Global Residence Programme) ile ilgili bilgilere yer vermek istiyorum.

Global Oturum Programı, Temmuz 2013’de Malta devleti tarafından AB vatandaşı olmayan kişilerin özel vergi statüsünden faydalanması için düzenlendi.

Başvuru şartları:

Başvuru için en önemli şart Malta’da bir gayrimenkul satın almak veya kiralamak. Güney Malta’dan alınan taşınmazların değeri en az 220.000 Euro, Kuzey Malta’dan alınan taşınmazların değeri ise en az 275.000 Euro olmalıdır. Başvuru sahibi kiralama seçeneğini tercih ederse yine taşınmazın yerine göre yıllık kira bedeli en az 8.750 Euro ile 9.600 Euro arasında olmalıdır. Edinilen gayrimenkul aile konutu olarak kullanılacağından sadece aile bireyleri kullanabilir ve alt kiralama yapılmaz.

Bu programa başvuru yapmak isteyen vatandaşlar farklı bir oturum veya vergi programına dahil olamazlar

Başvuru sahibi düzenli bir gelire sahip olmalıdır.

Malta’da geçirmek gereken minimum gün sayısı olmamakla beraber başvuru sahibi bir sene içinde başka bir ülkede 183 günden fazla zaman geçiremez.

Başvuru sahibi Malta hükümeti tarafından talep edilen yerinde ve uygunluk (fit and proper) kriterlerine uyum sağlamalıdır.

Başvuru sahibinin vergilendirilme modeli:

Başvuru sahibi yurtdışında edindiği gelirini Malta’ya getirdiğinde %15 oranında gelir vergisine tabi olur. Programın şartlarından biri de başvuru sahibinin yılda en az 15.000 Euro gelir vergisi ödemekle yükümlü olmasıdır. Başvuru sahibi programa aile olarak başvurabilir ve yukarıda değindiğim tüm şartlar bütün aile için sadece bir kez karşılanır.

Programın avantajları:

Malta Schengen üye ülkelerinden biri olduğu için program dahilinde alınan oturum hakkı Schengen ülkelerine vizesiz seyahat imkanı sağlar.

Malta devleti, 60’ın üzerinde ülke ile (Avrupa ülkeleri, Kanada, Avusturalya, Amerika dahil) çifte vergilendirme anlaşması imzalamıştır. Bu nedenle vatandaşlar aynı gelir üzerinden iki kez vergi ödemezler.

Programa aile olarak başvuru yapılabilir.

Prosedür 3-4 ay gibi hızlı bir sürede tamamlanır.

Malta’ya transfer edilen gelirden alınan vergi oranı sadece %15’tir.

Programa dahil olan kimseler oturum hakkı yani sıra çalışma hakkı da kazanır.

Bu makaleyi yazmamın amacı göçmenlik konusunda genel bilgi vermekti. Malta’da oturum programlarına başvurmadan önce lütfen bizimle iletişime geçin. Sizin ve aileniz için en uygun modeli birlikte planlayalım.