Blog

Avantajları ile Malta`da Yat Tescili

06.05.2021 Selen Göçer

Akdeniz'in stratejik olarak en önemli noktalarından birinde bulunan Malta`nın denizcilik alanındaki önemini ve Malta bayrağı sahibi olmanın avantajlarını daha önce ana hatlarıyla Avrupa`nın En Avantajlı Gemi Sicili - Malta isimli makalemizde paylaşmıştık. Bu yazımızda da özellikle yat sahiplerinin ilgisini çekecek bilgilere yer verecek ve yatların Malta bayrağı altında tescilinin avantajlarına değineceğiz.

Yat sahiplerini cezbedecek nitelikteki vergisel avantajlar, düşük KDV oranları, düşük tescil masrafları, hızlı ve pratik tescil sistemi ve Malta`nın denizcilik alanındaki saygınlığı gün geçtikçe daha çok yat sahibinin ilgisini çeker hale gelmiş ve Malta`yı yat ve süperyat tescilinde Avrupa`nın en çok tercih edilen ülkesi haline getirmiştir.

AB vatandaşı olmayan kişiler hem ticari hem de özel yatlarını kolaylıkla Malta`da kurmuş oldukları bir şirketin adına tescil ettirebilmektedir.

Malta`da özel yatlar en az 6 metre uzunluğunda olan, ücret karşılığı yolcu taşımayan ve herhangi bir ticari faaliyette bulunmayıp sadece sahibinin kişisel kullanımı için ayrılmış olan yatlar olarak tanımlanmış olup ticari yatlar ise en az 15 metre uzunluğunda, kargo taşıma amacıyla kullanılmayan, 12`den fazla yolcu taşımayan ve sahibi gerçek ya da tüzel kişi tarafından işletilen yatlardır. Malta`da ticari yatların tescili konusunda herhangi bir tonaj limiti de bulunmamaktadır. Malta`da her çeşit yat gerekli şartları taşıdığı takdirde ticari yat olarak tescil edilebilmekte olup, buna yarış ve eğitim yatları da dahildir.

Malta bayraklı ticari yatların ticaret kısıtlamaları, yatın kaptanının veya mürettebatının uğruğu konusunda da herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır. Malta bayraklı yatların buna ek olarak Malta`da tutulması gibi bir zorunluluk bulunmadığını da ekleyelim.

Kısa süreliğine özel kullanıma ayrılan ticari yatların ticari yat statüsünden özel yat statüsüne geçmesi imkanı da tanınmış olup daha sonra yatın tekrardan ticari yat statüsünde kullanıma geçmesi de belirli şartlar altında mümkün kılınmıştır.

Tonaj Vergi Sistemi

Tonaj vergi sistemine göre bir Malta şirketi üzerinden sahip olunan ticari yatlar, yatın işletilmesi ve yönetimi üzerinden Malta`da elde edilen kazancın gelir vergisinden muaf bulunmaktadır. Bunun yerine yatın net tonajına göre hesaplanan bir yıllık tonaj vergisi bulunmaktadır. Yatın satışı ve devredilmesinden doğacak olan gelir de vergiden muaf tutulmuştur. Malta dışında herhangi bir ülkede halihazırda ödenmiş bir gelir vergisi mevcut ise ödenmiş olan bu miktar Malta`da ödenecek olan vergi miktarını yüzde 0`a kadar düşürebilmektedir.

Avantajlı KDV Oranları

Avrupa Birliği`nin iş hayatı ve sektörün gerekliliklerine uygun olarak güncellenen yönergelerini takiben Malta`da özel yatların kiralamaları için uygulanacak olan KDV, yatın Avrupa Birliği sularında seyrettiği süre için geçerli olup yatın Avrupa Birliği sularının dışında kullanıldığı süreçte Malta`da etki eden bir KDV bulunmayacaktır. Bu şekilde ödenecek olan KDV miktarı da yatın Avrupa Birliği sınırları içerisindeki etkin kullanımı ve yararlanılması göz önüne alınarak belirlenecektir. Ticari yatların açık denizlerde yolcu taşıması, ticari, endüstriyel veya balıkçılık gibi aktivitelerde kullanılması için gerekli olan bazı masraflarından, örneğin yakıt yüklemesi ve bakım onarım masrafları gibi, KDV muafiyeti bulunmaktadır.

Masmavi denizleri ve sıcacık güneşiyle yılın her mevsimi turistlerin ilgi odağı olan Akdeniz`de yatlarınız için bir liman arıyorsanız Malta hakkında daha fazla bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.